Rareş Bogdan, martor la câteva descinderi ale poliţiştilor la terase: Mi s-a părut o intimidare

Rareş Bogdan
Rareş Bogdan (Screenshot)

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a declarat luni, într-o conferinţă de presă desfăşurată după şedinţa Biroului Executiv al PNL, că şi-ar dori ca forţele de ordine să fie prezente la terasele sau restaurantele din Bucureşti sau de pe Litoral pentru a se asigura de respectarea regulilor impuse de pandemie, dar că aceştia ar fi bine să vină fără uniformă.

Afirmaţia liderului PNL vine în contextul în care acesta a declarat duminică, la Antena 3, că în acest weekend a fost martor la anumite acţiuni ale Poliţiei pe care le consideră neoportune, cu descinderi ale jandarmilor la terasele unor restaurante, în acţiuni ce au avut darul să intimideze clienţii localurilor, persoane venite cu familia pentru un moment de relaxare.

Întrebat de jurnalişti ce i s-a întâmplat mai exact în weekend, Rareş Bogdan a replicat:

„Eu înţeleg foarte bine şi susţin total forţele de ordine şi respectarea regulilor. Mi-aş dori foarte mult, spre exemplu, ca forţele de ordine să fie prezente vineri, sâmbătă în anumite locuri din Bucureşti sau de pe Litoral, unde restaurantele se transformă în cluburi. Acolo ar trebui să intre exact în modalitatea în care au făcut-o ieri [duminică – n.r.], în anumite locuri din Bucureşti. Adică e normal să fie DSP-ul, e normal să fie organele de control să verifice acte, numărul de mese, să verifice dacă sunt respectate regulile pandemiei, chiar dacă trăim relaxarea de sâmbătă. Dar nu văd de ce într-un loc unde se află oameni cu familiile, cu copiii, trebuie să vină în uniformă. Dacă voiam să mănânc alături de oameni în uniformă mă făceam poliţist, militar sau sereist etc. Sunt civil şi vreau să trăiesc între civili".

Rareş Bogdan a adăugat că îi respectă pe poliţişti, dar "cred că puteau să stea în parcare, iar dacă cineva era recalcitrant, respectiv şefii localului nu prezentau documente, atunci sigur că puteau veni din maşinile respective...".

"Mie mi s-a părut o intimidare, nu pentru noi neapărat, ci pentru cei de acolo. Repet, în pandemie regulile pentru HORECA şi condiţiile HORECA au fost înfiorătoare. Eu mă mir că au rezistat mai mult de trei luni de zile, acum trebuie ajutaţi", a subliniat liderul PNL.

Europarlamentarul a adăugat că i-a rugat pe ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi pe secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu „să le explice celor din subordine că pot fi extrem de eficienţi în momentele când sunt derapaje noaptea, în anumite locuri, [...] şi să încerce să vină cu mai puţine uniforme pe terasele din Herăstrău sau din Bucureşti sau din altă parte”.

Precizăm că, duminică, Rareş Bogdan i-a amintit ministrului Afacerilor Interne că România nu este „stat autocratic”, şi i-a cerut lui Lucian Bode să ia măsuri astfel încât descinderile oamenilor în uniformă să fie mai „discrete”.

"Îl rog pe Lucian Bode să... şi-i atrag atenţia în mod respectuos [...] că nu suntem stat autocratic, unde să călcăm în picioare firme şi oameni care abia mai trăiesc de pe o zi pe alta, care au avut de suferit enorm în urmă COVID şi-n urma măsurilor restrictive. Ceea ce am văzut cu ochii mei astăzi mi-a arătat că, în continuare, o parte din autorităţile statului, un stat pe care acum îl reprezint şi eu [fac acţiuni - n.r.] absolut absurde. Poţi să o faci discret, ducându-te să verifici datele cu oameni în civil. Nu are de ce să vină Jandarmerie, cu oameni în uniformă, nu au de ce să vină şapte oameni pe o terasă, speriind publicul", a afirmat liberalul, duminică.

Declaraţiile integrale în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne