Raport: Stocul de uraniu slab îmbogăţit al Iranului ar fi de 14 ori mai mare decât permite JCPOA

(Captură Foto)

Iranul deţine acum o cantitate de uraniu slab îmbogăţit de 14 ori mai mare decât limita autorizată de acordul din 2015, potrivit unui raport AIEA obţinut marţi de AFP.

În decembrie, imediat după ce a devenit evident faptul că Donald Trump îşi termina mandatul la Casa Albă, parlamentul iranian a votat o lege care cerea guvernului să accelereze îmbogăţirea uraniului. Motivul oficial al legii era presarea noii administraţii de a reintroduce SUA în acordul nuclear JCPOA şi implicit ridicarea sancţiunilor impuse de Trump asupra economiei iraniene.

Concluziile raportului vor fi examinate în cadrul unei întâlniri a Consiliului Guvernatorilor al AIEA la începutul lunii martie.

Conform legii votate în decembrie, guvernul iranian are un termen - 23 februarie - pentru a reduce capacitatea AIEA de a efectua inspectarea cu preaviz foarte scurt a unor puncte cheie ale programului nuclear iranian.

Iranul a confirmat marţi ridicarea permisiunii pentru inspecţiile cu preaviz scurt ale AIEA, după expirarea ultimatumului dat de Republica Islamică administraţiei americane privitor la ridicarea sancţiunilor americane.

După retragerea SUA din acordul nuclear în mai 2018 şi impunerea de sancţiuni asupra economiei iraniene, Teheranul a anunţat că va începe să încalce clauzele prevăzute în tratat una câte una, dacă semnatarii europeni nu găsesc o modalitate de a compensa pierderile economice ale Republicii Islamice cauzate de sancţiunile americane. O asemenea cerere nu a fost făcută Chinei şi Rusiei, deşi aceste două ţări sunt şi ele semnatare ale JCPOA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe