Raport: Ofensiva siriană susţinută de ruşi împotriva rebelilor nu se derulează conform aşteptărilor
alte articole
În weekend, Siria, împreună cu Iranul, Hezbollah şi miliţiile şiite irakiene, au lansat o ofensivă terestră majoră în Alep. Dar chiar şi cu ajutor suplimentar, campania lui Assad nu pare până acum să funcţioneze prea bine, conform unui raport publicat de Institute of the Study of War (ISW).
“Regimul sirian nu a câştigat mult teren în prima săptămână a ofensivei sale terestre masive împotriva forţelor rebele, în ciuda sprijinului intensificat din partea loviturilor aeriene ruseşti şi a sutelor de luptători iranieni [sosiţi în Siria]”, a scris Chris Kozak, un analist la ISW, într-un raport publicat în 14 octombrie şi care detaliază ofensiva regimului sirian în perioada 7-14 octombrie.
“Este foarte probabil ca operaţiunile împotriva opoziţiei siriene să se dovedească a fi mai grele şi mai lente decât au anticipat Rusia şi Iranul”, a adăugat acesta.
ISW, considerat a fi cel mai credibil grup independent în privinţa monitorizării schimbărilor pe câmpul de luptă din Siria, a postat duminică o nouă hartă care detaliază cele 3 săptămâni de atacuri aeriene ruseşti desfăşurate în ţara arabă, indicând faptul că marea lor majoritate au avut loc în Alep, Homs şi Idlib, şi câteva în jurul Damascului. Harta arată că ruşii par să îşi fi concentrat atenţia pe zonele controlate de rebeli, localizate la nord de zonele controlate de regim.
Totuşi, forţele lui Assad au realizat câştiguri minore până acum în campania lor, care a început cu doar o săptămână în urmă, a declarat Kozak.
Teritoriile controlate de Statul Islamic şi teroriştii din Jahbat al-Nusra nu au fost vizate atât de mult precum zonele ocupate de rebelii moderaţi, conform hărţii postate duminică.
Dar, în general, “rapoartele confirmate indică faptul că luptătorii pro-regim au ocupat doar 6 sate şi comune, în timp ce forţele rebele au respins atacuri grele lansate împotriva mai multor poziţii cheie”, a adăugat Kozak în raportul din 14 octombrie.
Forţele lui Assad, a adăugat el, riscă destul de mult în această nouă ofensivă.
“Forţele regimului au suferit pierderi mari în faţa puternicei rezistenţe rebele”, a scris Kozak. “Forţele rebele afiliate la Armata Siriană Liberă (FSA) au declarat că au distrus cel puţin 20 de tancuri şi blindate, precum şi un elicopter, în prima zi a ofensivei. ... Pierderile grele permanente ar putea face ca forţele regimului să devină vulnerabile în faţa unui contraatac al rebelilor sirieni.”
Până acum, se pare că nici sprijinul militar iranian şi nici cel rusec nu sunt suficient de substanţiale pentru a cauza o schimbare fundamentală în balanţa puterii la sol, a sugerat el.
Totuşi, mass media rusă de stat a lăudat loviturile aeriene ca fiind un succes împotriva Statului Islamic. Luni, forţa aeriană rusească a desfăşurat 33 de atacuri împotriva “organizaţiilor teroriste” de pe cuprinsul Siriei, a susţinut Ministerul rus de Externe într-o declaraţie, adăugând că luptătorii Statului Islamic nu mai dispun de suficiente muniţii şi “îşi părăsesc poziţiile în număr mare”, fără însă a da detalii.
Intervenţia rusă în Siria s-ar putea dovedi a fi costisitoare pentru Moscova. O acţiune militară pe termen lung, fără câştiguri tangibile pentru regimul sirian, ar putea eroda efectul propagandistic al campaniei ruseşti de bombardamente.
În acelaşi timp, loviturile aeriene ruseşti ar putea provoca pierderi mari în rândul civililor, declanşând furia sirienilor civili şi a grupurilor pentru drepturile omului.
“Spre deosebire de armata americană, care foloseşte o gamă largă de dispozitive de supraveghere şi recunoaştere pentru a lovi ţintele cu arme de precizie ghidate, ruşii folosesc în mare parte arme neghidate pentru a lovi ţinte mult mai la întâmplare”, conform unei analize realizate în 12 octombrie de Stratfor, o companie globală recunoscută la nivel mondial şi care activează în domeniul informaţiilor strategice şi al analizelor geopolitice. Stratfor a adăugat că Rusia nu are aceleaşi restricţii în ceea ce priveşte regulile de luptă, aşa cum au operaţiunile desfăşurate de SUA. Operaţiunile militare americane sunt obligate prin lege să ia în calcul riscul producerii de victime umane.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că a crescut numărul de civili, printre care două femei şi cinci copii, ucişi de loviturile aeriene “probabil” ruseşti desfăşurate în zona Alep.
Înainte de războiul civil, Alep, cel mai mare oraş al Siriei, a fost considerat centrul economic al ţării, dar a suferit distrugeri catastrofale de la începerea războiului.