Rafila: Autorităţile ar trebui să aibă în vedere nişte scenarii în cazul în care 80% dintre paturile la ATI vor fi ocupate

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila (Epoch Times România)

Profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat joi, la Europa FM, că, în cazul în care se va ajunge în punctul ca 80% din paturile de la ATI să fie ocupate, autorităţile ar trebui să aibă la dispoziţie anumite scenarii pentru a reduce povara de pe umerii sistemului sanitar.

“În momentul în care 80% din paturile de la terapie intensivă vor fi ocupate, probabil intrăm într-o situaţie foarte delicată. Ar trebui să existe nişte scenarii pe care autorităţile să le aibă în vedere pentru a nu pune şi mai multă presiune pe sistemul sanitar”, a precizat Rafila, citat de B1 TV.

În ceea ce priveşte numărul zilnic ridicat de noi infecţii cu coronavirus, reprezentantul României la OMS consideră că această creştere nu este legată în niciun fel de începutul anului şcolar.

“Probabil că este vorba de reîntoarcerea multor concetăţenii din concedii”, a adăugat medicul.

De asemenea, Rafila a susţinut că nu îi place să facă aprecieri legate de cifre ci, mai degrabă, este interesat de trend, dacă e ascendent, să vadă aplatizarea curbei de creştere şi să vadă dacă sunt măsuri care pot scădea respectivul trend.

“Sunt de acord că odată cu începutul şcolii se va înregistra număr de cazuri în creştere, dar după 10-15 zile. Depinde cât de importantă e această creştere şi cine sunt persoanele bolnave, dacă sunt cu comorbidităţi, sau adulţi tineri, sau copii. Dacă o să fie o creştere de 10-20%, va fi suportabilă de sistemul de sănătate. Dacă numărul de cazuri se dublează, de exemplu, atunci situaţia se schimbă radical”, a mai afirmat profesorul Rafila, citat de Gândul, într-o conferinţă de presă.

Remarcile profesorului Alexandru Rafila vin în contextul în care Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis, joi, că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 1.679 de noi cazuri de îmbolnăvire (faţă de 1.713 anunţate cu o zi în urmă - record absolut până în prezent). În plus, GCS a mai anunţat că în intervalul 16.09.2020 (10:00) – 17.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 27 de decese.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură