Radu Stroe schimba direcţia. A fost exclus din PNL, dar se gândeşte să treacă la PSD
alte articole
Agitaţie mare în PNL. Luni a fost o zi plină de decizii importante pentru liberali. În cadrul şedinţei Biroului Politic Naţional, preşedintele Crin Antonescu şi vicepreşedinţii formaţiunii şi-au dat demisia, s-a decis trecerea partidului la grupul PPE, s-a votat în unanimitate împotriva unei alianţe cu PSD, ba chiar s-a votat pentru excluderea din sală a lui Călin Popescu Tăriceanu şi dizolvarea organizaţiei PNL Satu Mare, cea care l-a primit înapoi pe Călin Popescu Tăriceanu în PNL. Tot astăzi s-a decis şi excluderea lui Radu Stroe din PNL, în timp ce colegul său Ludovic Orban şi-a dezvăluit aspiraţiile pentru ocuparea funcţiei de şef al partidului.
Delegaţia Permanentă a PNL a hotărât, cu o majoritate covârşitoare de voturi, excluderea lui Radu Stroe din rândurile liberalilor. Propunerea de excludere a lui Stroe datează încă din luna aprilie, atunci când liderul PNL Crin Antonescu l-a acuzat de trădare. Amintim că Radu Stroe şi Daniel Chiţoiu, aliaţii lui Călin Popescu Tăriceanu şi consideraţi prea apropiaţi de PSD, s-au opus ruperii USL şi au susţinut în continuare refacerea acestui proiect, în ciuda votului dat de majoritatea liberalilor care mergeau exact în direcţia opusă.
"Au fost 42 de voturi, cu mine, împotriva excluderii, 12 abţineri şi 95 "pentru". Motivaţia excluderii mele este faptul că am susţinut menţinerea USL, a partidului în guvernare. Am arătat că viaţa, alegerile europarlamentare, a demonstrat că decizia ieşirii din USL a fost total greşită. Nu înţeleg unde se îndreaptă partidul. Mi se pare că mare lucru nu mai e de sperat în acest partid. Regret nespus că PNL se îndreaptă cu paşi vertiginoşi spre prăpastie", a declarat Radu Stroe, adăugând că "deocamdată" este deputat independent, dar că se gândeşte să se înscrie în PSD.
Radu Stroe a subliniat că scorul de 15% obţinut de PNL la europarlamentare a fost înregistrat ca urmare a unei decizii politice "foarte greşite" dacă judecăm în raport cu cei 150 de parlamentari, peste 800 de primari şi mii de consilieri, care, în acest moment "taie frunza la câini", deşi în 2012 electoratul a votat pentru ca liberalii să guverneze alături de PSD.
Acesta s-a declarat nemulţumit şi de direcţia spre care se îndreaptă PNL la nivelul UE. Conducerea PNL a votat astăzi trecerea europarlamentarilor partidului de la ALDE la grupul PPE.
Totodată, fostul liberal l-a acuzat pe Crin Antonescu că deşi a anunţat că demisionează, practic a rămas la conducerea partidului până la congresul extraordinar a cărui dată va fi decisă cel mai probabil miercuri.
"Astea sunt povesti (...) Domnul Antonescu n-a plătit, ideea formală "am demisionat, dar rămân cu tine" nu e de demnitatea unui preşedinte PNL", a declarat Radu Stroe, adăugând că va face lobby pentru Tăriceanu, dacă acesta din urmă va lua decizia să candideze pentru funcţia de preşedinte al PNL.
Însă, nici Tăriceanu, considerat calul troian al PSD, nu este tocmai agreat de majoritatea liberalilor dacă luăm în considerare faptul că acesta a fost dat afară pe uşă, la propriu, din şedinţa Biroului Permanent Naţional al PNL, în urma propunerii lui Ludovic Orban, care a contestat calitatea de membru PNL a fostului premier.
"Mi s-a părut un gest nefiresc, după ce ai partizat cu duşmanul, să vii şi să te aşezi la masă cu noi. Ce-ar fi să-l invităm pe Dragnea la şedinţele noastre. Tăriceanu e ca fiul rătăcitor care a fugit noaptea de acasă şi acum încearcă să vină înapoi tot noaptea, prin pivniţă, cu un şperaclu dat de domnul Silaghi (....) Cine e în PNL e împotriva mafiei roşii. În reuniunea DP a PNL nu au loc decât membri PNL şi mi s-a părut o lipsă de decenţă să vii neinvitat alături de cei care de două luni de zile şi-au pus în pericol funcţiile, şi-au pus în pericol integritatea, care au făcut un efort uriaş într-o luptă cu partidul-stat PSD şi tu, care ai pactizat cu duşmanul, să vii să te aşezi la aceeaşi masă cu oamenii care nu merită o asemenea sfidare", a declarat Ludovic Orban.
De asemenea, Radu Stroe a subliniat că Antonescu nu trebuie să mai fie prezidenţiabilul liberalilor în contextul rezultatelor proaste obţinute la alegerile europarlamentare, menţionând că acesta şi-a încheiat practic cariera politică.