Radio România face anchetă privind modificarea unui articol despre Nicolae Ciucă după desemnarea sa ca premier

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă (Epoch Times România)

Radio România a anunţat duminică, într-un comunicat de presă, că investighează circumstanţele în care, recent, a fost modificat un articol publicat în 22 iunie 2018 pe site-ul instituţiei şi care făcea referire la generalul Nicolae Ciucă. În urma modificării respective, din articolul cu pricina a fost ştearsă o parte semnificativă.

Concret, generalul Nicolae Ionel Ciucă, Şeful Statului Major al Apărării la acea vreme, declara, într-un interviu pentru emisiunea "Ora Armatei", că nu va face niciodată politică. În urma modificărilor făcute şi pe care Radio România anunţă că le anchetează, partea respectivă din articol avea să dispară vineri, 22 octombrie, la puţin timp după ce Nicolae Ciucă a fost desemnat premier de către preşedintele Iohannis.

"Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării... Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitate în alt domeniu. Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică", afirma în urmă cu trei ani Nicolae Ciucă, cu doar şapte luni înainte de încheierea mandatului de şef al Statului Major.

Comunicatul Radio România

Radio România investighează în prezent circumstanţele în care a fost modificat pe site-ul http://www.românia-actualităţi.ro/ un articol din 22 iunie 2018 privindu-l pe gen. Nicolae Ciucă, modificare în urma căreia o parte semnificativă a articolului a fost ştearsă. Din datele noastre, această modificare a avut loc în data de 22 octombrie a.c., la ora 18.13.

Până la elucidarea circumstanţelor în care s-a întâmplat acest lucru, Radio România a decis republicarea articolului în cauză în exact aceeaşi formă în care a fost publicat iniţial, la adresa http://www.românia-actualităţi.ro/generalul_ciuca_nu_trece_în_rezerva_înainte_de_încheierea_mandatului-116843

Am ales să păstrăm deocamdată pe site articolul modificat la adresa iniţială - http://www.românia-actualităţi.ro/generalul_ciuca_nu_trece_in_rezerva_înainte_de_încheierea_mandatului-116844/ - din raţiuni care ţin de investigaţia internă, în curs, şi cea care va urma din partea organelor abilitate.

Până acum nu există indicii că ar fi fost rezultatul unui proces editorial intern, cu atât mai puţin rezultatul unui act de cenzură în Radio România. Primele date sugerează mai degrabă că este efectul unui acces neautorizat în sistemele Radio România, ceea ce poate constitui o faptă penală, cu repercusiuni majore asupra autorului/autoarei.

Codul Penal prevede la articolul 360, alin. (1) că ”Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.” Acelaşi articol 360, alin. (3) prevede că ”Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârşită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.”

În perioada imediat următoare toate sistemele informatice ale Radio România vor face obiectul unui audit de securitate şi vom cere şi sprijinul instituţiilor cu atribuţii în acest domeniu. În funcţie de rezultatele acestei investigaţii vom sesiza – dacă este cazul – organele de urmărire penală abilitate.

Având în vedere potenţialul de faptă penală al acestui incident, nu vom putea oferi în perioada următoare amănunte suplimentare, pentru a nu pune în pericol ancheta.

Radio România regretă profund acest incident. Suntem conştienţi că are potenţialul de a ştirbi din credibilitatea sa în rândul ascultătorilor săi şi al celor care se informează din site-urile pe care le gestionăm.

Vă asigurăm că vom trage toate învăţămintele posibile din acest incident şi vom face tot ce e posibil să nu repetăm aceste greşeli.

Greşeala este permanent un inamic în acest domeniu de activitate. Credem în egală măsură că trebuie să recunoaştem deschis şi clar când greşim. Acesta, din păcate, este un astfel de moment, pentru care ne cerem scuze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne