R.Moldova: CNESP a adoptat măsuri în contextul apariţiei tulpinii B.1.1.529 - Omicron

(gov.md)

În contextul apariţiei noii tulpini (B.1.1.529) Omicron a virusului Wuhan, şi a clasificării acesteia drept îngrijorătoare de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), duminică, 28 noiembrie, la Chişinău a fost convocată de urgenţă şedinţa Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).

Membrii CNESP au decis introducerea regimului de carantină de 14 zile pentru cetăţenii Republicii Moldova care sosesc din opt state din sudul Africii (Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini şi Malawi), se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Carantina poate fi întreruptă după a 7-a zi dacă persoanele în cauză efectuează un test PCR cu rezultat negativ. De asemenea, a fost stabilită interzicerea accesului pe teritoriul Republicii Moldova a cetăţenilor străini şi apatrizilor care au călătorit în ultimele 14 zile în ţările menţionate anterior.

Totodată, Comisia a discutat despre posibilitatea introducerii ulterioare a unor măsuri suplimentare cu privire la persoanele care sosesc din state considerate cu risc de transmitere a noii tulpini, urmând a fi monitorizate atent evoluţiile epidemiologice şi fluxurile de pasageri în următoarele zile.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) urmează să întreprindă măsurile necesare pentru a determina dacă există cetăţeni ai Republicii Moldova în statele menţionate mai sus şi modalităţile de repatriere care vor fi întreprinse pentru aceştia, după caz.

Comisia recomandă evitarea deplasărilor peste hotare în cele opt ţări, precum şi în alte state în care au fost depistate cazuri de infectare cu tulpina Omicron, fiind subliniată în cursul discuţiilor importanţa informării prealabile cu privire la situaţia epidemiologică din ţările de destinaţie.

Precizăm că numărul total al cazurilor de infectare cu virusul chinezesc a ajuns în Republica Moldova la 362.433, dintre care 6.735 sunt cazuri active, 346.629 reprezintă numărul persoanelor recuperate, iar 9.069 este numărul persoanelor care au pierdut lupta cu infecţia Covid-19.