R. Moldova ar putea fi acoperită de scutul antirachetă, crede ministrul apărării
Republica Moldova ar putea fi acoperită de scutul antirachetă, chiar dacă acesta este creat pentru ţările din NATO, a declarat Vitalie Marinuţa, ministrul moldovean al apărării, într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.
”El este un scut pentru ţările NATO. Cred că acoperire el ar putea să aibă şi deasupra Republicii Moldova, însă vom beneficia sau nu de acele date pentru ţara noastră, iarăşi, depinde de implicarea noastră în cooperarea cu NATO. Oricum partenerii nu contribuie financiar la dezvoltarea acestui scut antirachetă, dar totodată, dacă suntem parte componentă a sistemului internaţional de securitate şi cooperăm prin intermediul planului individual de parteneriat Moldova-NATO, cred că vom putea în unele cazuri limitate să beneficiem de date din cadrul acestui sistem. De date care nu vor fi secrete sau vor fi limitate”, a explicat Marinuţa.
Oficialul a mai precizat că Republica Moldova nu este ”un partener foarte activ” în relaţiile cu NATO, iar susţinerea populaţiei faţă de o apropiere de Alianţă este limitată.
”Cred că noi ar trebui să depunem eforturi mai mari pentru a beneficia de toate privilegiile care ni le dă acest parteneriat Moldova-NATO. Trebuie să fie un program mai amplu de explicare populaţiei ce înseamnă NATO, care sunt scopurile, care sunt criteriile de dezvoltare, ce face NATO pentru securitatea europeană. Populaţia de la noi nu cunoaşte şi trăieşte cu acea percepţie încă învechită”, a mai spus ministrul apărării.
Vitalie Marinuţa nu crede că în următorii 2-3 ani Moldova va deveni membră a NATO.
”Republica Moldova, cred că în următorii doi, trei ani nu poate să adere la NATO din câteva puncte de vedere. În primul rând, legislativ. Constituţia ţării noastre nu permite ca noi să fim parte componentă a unor blocuri militare, deoarece noi avem statutul de ţară neutră. În al doilea rând, eu consider că pentru a adera la o asemenea organizaţie trebuie să fie susţinerea populaţiei, Susţinerea populaţiei, la acest moment, potrivit sondajelor este mai mică de 10%, ceea ce de asemenea nu este un factor care ne poate împinge spre NATO. În orice caz, eu cred că trebuie noi trebuie să intensificăm cooperarea cu ţările NATO, în special în domeniul operaţiunilor de menţinere a păcii, în domeniul instruirii militarilor, în domeniul ştiinţific şi alte domenii care ne vor da posibilitatea să dezvoltăm sectorul nostru de apărare şi securitate şi ne va permite să devenim, să ne transferăm din consumatori de securitate într-un contribuitor activ la soluţionarea problemelor de securitate, atât pe plan regional, cât şi internaţional”, a explicat ministrul.