Qatar încheie un acord de 27 de ani cu China pentru gaz natural lichefiat. Cum va fi afectată Europa?

(Getty Images)

Compania QatarEnergy a semnat un contract pe 27 de ani pentru aprovizionarea gigantului chinez Sinopec cu gaz natural lichefiat (GNL), în condiţiile în care volatilitatea îi determină pe cumpărători să caute surse de aprovizionare pe termen lung.

De la invazia Rusiei în Ucraina în februarie, concurenţa pentru GNL a devenit intensă, în special Europa având nevoie de cantităţi mari pentru a înlocui gazele ruseşti prin conducte, care reprezentau aproape 40% din importurile de pe continent.

Companiile europene care doresc să cumpere GNL ar fi trebuit să se uite la modul în care cumpărătorii asiatici îşi abordează propriile negocieri şi sunt dispuşi să se angajeze în acorduri pe termen lung, a declarat şeful QatarEnergy, Saad al-Kaabi, pentru Reuters, cu puţin timp înainte de semnarea acordului cu Sinopec.

"Astăzi este o etapă importantă pentru primul acord de vânzare şi cumpărare (SPA) pentru proiectul North Field East. Este vorba de 4 milioane de tone pentru 27 de ani către compania Sinopec din China", a precizat Kaabi.

"Înseamnă că acordurile pe termen lung sunt aici şi sunt importante atât pentru vânzător, cât şi pentru cumpărător", a mai spus el într-un interviu acordat la Doha, adăugând că acest acord este cel mai mare acord de vânzare şi cumpărare înregistrat în sectorul GNL.

North Field face parte din cel mai mare câmp de gaze din lume pe care Qatar îl împarte cu Iranul, care îşi numeşte partea sa South Pars.

La începutul acestui an, QatarEnergy a semnat cinci contracte pentru North Field East (NFE), primul şi cel mai mare din planul de extindere în două etape a North Field, care include şase terenuri de GNL care vor creşte capacitatea de lichefiere a Qatarului de la 77 de milioane de tone pe an la 126 de milioane de tone până în 2027.

Ulterior, a semnat contracte cu trei parteneri pentru North Field South (NFS) - cea de-a doua fază a extinderii.

Acordul de luni, confirmat de Sinopec, este primul contract de furnizare anunţat pentru NFE.

"Acest lucru duce relaţia noastră pe noi culmi, deoarece avem un SPA care va dura până în anii 2050", a declarat Kaabi.

"Transmite un mesaj că mulţi cumpărători asiatici se apropie de fapt de noi pentru a avea un acord pe termen lung, deoarece văd că volumele de gaze care vor veni în viitor sunt din ce în ce mai mici".

Aprovizionare pe termen lung

Kaabi a mai susţinut că sunt în curs de desfăşurare negocieri cu alţi cumpărători din China şi Europa care doresc să aibă siguranţa aprovizionării.

Qatarul este deja principalul exportator de GNL din lume, iar proiectul său de extindere a câmpului North Field va consolida această poziţie şi va contribui la garantarea aprovizionării cu gaze pe termen lung a Europei, în condiţiile în care continentul caută alternative la fluxurile ruseşti.

"Volatilitatea recentă i-a determinat pe cumpărători să înţeleagă importanţa de a avea o aprovizionare pe termen lung care să fie fixă şi la un preţ rezonabil pe termen lung", a declarat Kaabi.

"Nu sunt multe proiecte care să ia decizia finală de investiţie şi următoarele două porţiuni de GNL care vor intra pe piaţă sunt Golden Pass LNG, în privinţa căruia am încheiat un parteneriat cu ExxonMobil în Texas, iar următoarea este North Field East şi North Field South".

Kaabi a mai spus că, la nivel global, se conştientizează tot mai mult faptul că gazul ar trebui să fie o parte esenţială a oricărei tranziţii energetice.

"Vântul nu bate tot timpul, iar soarele nu străluceşte tot timpul", a spus el, adăugând că GNL-ul din Qatar este "o soluţie care are cea mai mică cantitate de carbon".

Preţul tranzacţiei Sinopec va fi similar altora din trecut care au fost legate de ţiţei.

"Modul în care stabilim preţurile acordurilor noastre cu Asia este legat de ţiţei. Aşa am procedat în trecut şi acesta este mecanismul pe care îl vom folosi în continuare", a explicat Kaabi.

Contractul a fost semnat pe baza de ex-ship, ceea ce înseamnă că gigantul QatarEnergy va asigura transportul maritim şi livrarea GNL-ului.

Totodată, Kaabi a adăugat că sunt în curs de desfăşurare negocieri cu mai multe entităţi pentru o participaţie la capitalul social în proiectul de extindere a ţării din Golf.

Contractul de furnizare este o componentă cheie pentru un parteneriat integrat în NFE, a declarat Sinopec într-un comunicat, indicând că ar putea fi implicată în negocierile privind participaţiile.

QatarEnergy a menţinut o participaţie totală de 75% în proiectul de extindere şi ar putea ceda până la 5% din participaţia sa unor cumpărători, a precizat Kaabi.

"Cumpărătorii importanţi care doresc să se angajeze pe termen lung pentru un volum substanţial vor să vadă o parte din beneficiile afacerii din amonte... aşa că eu cred că este o victorie importantă, dacă vreţi, şi face ca parteneriatul să fie şi mai solid."

În iunie, surse au declarat pentru Reuters că marile companii petroliere naţionale din China se află în discuţii avansate cu Qatar pentru a investi în NFE.

Europa

Acordul dintre Qatar şi China reprezintă o mare problemă nu doar pentru Germania, ci pentru toate ţările europene, în special din punct de vedere al preţurilor, care se vor menţine la un nivel foarte ridicat, relatează Bursa.ro.

Iar problema se va accentua semnificativ în anii următori.

"Concurenţa globală pentru aprovizionarea cu gaze lichefiate se va intensifica în următorii trei ani, pe fondul investiţiilor subdimensionate la nivelul furnizorilor", au avertizat recent autorităţile din Japonia

Un raport al Ministerului Comerţului din Japonia arată că, în cazul opririi complete a livrărilor de gaze prin conducte din Rusia în Europa, deficitul de GNL la nivel mondial poate ajunge la 7,6 milioane de tone în ianuarie 2025, echivalent importurilor lunare ale Japoniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe