Putin vs Nimeni: Alegerile prezidenţiale din Rusia, marcate de nereguli

Alegerile prezidenţiale care se derulează în Rusia şi sondajele de opinie îl arată pe actualul preşedinte Vladimir Putin drept câştigător. Însă alegerile ar putea fi marcate de rapoartele privind neregulile şi încălcările pe scară largă a procesului electoral.
Preşedintele rus Vladimir Putin (Iuri Kadobnov/Getty Images)
Andrei Popescu
18.03.2018

Ruşii au început duminică dimineaţa să se îndrepte spre urnele de votare în cadrul alegerilor prezidenţiale. Se estimează că preşedintele actual Vladimir Putin îi va surclasa pe ceilalţi şapte candidaţi şi va obţine cel de-al patrulea mandat de 6 ani la Kremlin.

Sondajele de opinie prevăd că fostul spion KGB va obţine aproximativ 70% dintre voturi.

Prezenţa la vot ar fi între 63 şi 67%, potrivit agenţiilor care desfăşoară sondaje. Analiştii consideră că prezenţa la vot este un factor major pentru Putin, care urmăreşte să obţină un mandat clar.

Nereguli “alarmante”

Golos, un grup de monitorizare a alegerilor, a susţinut că a primit zeci de plângeri privind diverse probleme şi încălcări ale regulilor electorale în întreaga ţară – probleme precum ascunderea câtorva urne de votare de camerele de filmat sau schimbări de ultimă clipă a listelor pentru înregistrarea alegătorilor.

Grupul a afirmat sâmbătă că a înregistrat o creştere “alarmantă” a plângerilor privind angajatori care forţează sau presează angajaţii să participe la vot ca parte a unui efort evident al autorităţilor de la Kremlin de a creşte prezenţa la vot, pentru a-i asigura lui Putin un mandat clar.

În regiunea Habarovsk, pe coasta Pacificului, oficialii locali au adus ouă, conserve de mazăre şi peşte îngheţat pentru a fi vândute cu o reducere între 10 şi 30% alegătorilor de la secţiile de votare.

“Făcând acest lucru, sperăm să atragem alegătorii să vină la secţiile de votare şi credem că putem creşte prezenţa la vot”, a afirmat Nikolai Kretsu, preşedinte al comitetului pentru consumatori şi piaţă în administraţia regională. “Al doilea obiectiv este acela de a întări loialitatea faţă de autorităţi”.

Prezenţa la vot

Putin, a cărui campanie s-a bazat pe sloganul “Un preşedinte puternic, o Rusie puternică”, a cerut vineri cetăţenilor ruşi să “îşi folosească dreptul de a alege viitorul pentru măreaţa Rusie pe care o iubim cu toţii”.

În acelaşi timp, el a avertizat că eşecul depunerii buletinului de vot ar putea însemna că “această alegere decisivă va fi făcută fără ca opinia voastră să fie luată în considerare”.

Înaintea alegerilor, Putin a promis creşteri ale salariilor, injectarea de fonduri suplimentare în sănătate şi educaţie şi modernizarea infrastructurii uzate.

La ultimele alegeri prezidenţiale din Rusia, cele din 2012, au avut loc proteste în întreaga ţară împotriva revenirii lui Putin ca şef al statului. Alegerile respective au fost pătate de acuzaţii de fraudă, iar mişcarea de opoziţie a avut de asemenea o prezenţă puternică.

Lipsa unei competiţii

De această dată, liderul rus se bucură de o creştere a ratingului de popularitate, în principal datorită acţiunilor Moscovei în Ucraina şi Siria. Cel mai vocal critic al său, liderul opoziţiei Alexei Navalnîi, a fost oprit să participe la cursa electorală din cauza unei condamnări penale despre care mulţi consideră că a fost motivată politic.

De asemenea, oficiali din Moscova au respins cererea liderului opoziţiei Navalnîi de a organiza un miting în capitala rusă în ziua alegerilor prezidenţiale.

Niciunul dintre cei şapte candidaţi care concurează împotriva lui Putin, inclusiv milionarul comunist Pavel Grudinin şi fosta prezentatoare TV Ksenia Sobciak, nu ar reprezenta o ameninţare reală.

Alegerile prezidenţiale au loc cu ocazia aniversării anexării ilegale a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014.

Secţiile de votare se vor închide la ora locală 8 p.m. (1800 UTC) în Kaliningrad, cea mai vestică regiune a Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor