Putin: Un preţ de 100 USD per baril, "posibil"

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Este „destul de posibil” ca preţul ţiţeiului WTI să ajungă la 100 USD pe baril, pe fondul creşterii cererii globale pentru energie, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, pentru un panel al postului american CNBC, la Săptămâna Energiei din Rusia, miercuri, transmite OilPrice.com.

Întrebat de Hadley Gamble, de la CNBC, dacă valoarea de referinţă ar putea atinge 100 de dolari pe baril, Putin a răspuns laconic: „posibil”.

Cu toate acestea, Rusia şi ţările membre ale grupului de producători de petrol OPEC doresc o piaţă stabilă a petrolului, fără creşteri şocante ale preţurilor, a spus Putin. "Rusia şi partenerii noştri şi grupul OPEC, aş spune că facem tot posibilul pentru a ne asigura că piaţa petrolului se stabilizează", a afirmat Putin, potrivit unei traduceri.

"Încercăm să nu permitem vârfuri de şoc în ceea ce priveşte preţurile. Cu siguranţă nu vrem să avem acest lucru - nu este în interesul nostru", a adăugat preşedintele rus.

Grupul OPEC a decis, săptămâna trecută, să menţină creşterea planificată a producţiei colective de 400.000 de barili pe zi (bpd) în noiembrie, în ciuda apelurilor din partea ţărilor importatoare de petrol de a creşte oferta şi în ciuda unei cereri suplimentare preconizate de trecerea de la gaz natural al ţiţei, generată de preţurile ridicate ale gazelor naturale în Europa şi Asia.

Preţul ţiţeiului ar putea atinge 100 USD în cazul unei ierni mai reci, au opinat analişti şi bănci de investiţii în ultimele săptămâni. Preţurile record ale gazelor naturale obligă unele companii de utilităţi să treacă la folosirea derivatelor din petrol, sporind cererea de ţiţei.

Creşterea preţurilor la gazele naturale, o iarnă rece şi redeschiderea traficului aerian internaţional ar putea determina ca ţiţeiul să ajungă la 100 USD pe baril şi să declanşeze următoarea criză economică, a declarat Bank of America la începutul lunii octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie