Putin strânge şurubul: Gazul rusesc nu mai ajunge în Italia după o "problemă" în Austria

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Gigantul energetic rus Gazprom a suspendat sâmbătă livrările de gaze naturale către Eni spa, cea mai mare companie petrolieră din Italia, relatează site-ul de ştiri Zero Hedge.

"Gazprom a informat că nu poate confirma volumele de gaze solicitate pentru astăzi, precizând că nu este posibilă furnizarea de gaze prin Austria. Prin urmare, livrările de gaze ruseşti de astăzi [sâmbătă – n.r.] către Eni prin punctul de intrare Tarvisio vor fi la zero", a scris Eni într-o declaraţie pe site-ul său.

Un purtător de cuvânt al Eni a declarat pentru Bloomberg că Austria primeşte în continuare gaze de la Gazprom:

"Lucrăm pentru a verifica împreună cu Gazprom dacă este posibil să reactivăm fluxurile către Italia".

Conform purtătorului de cuvânt, Gazprom a transmis că "nu este în măsură să respecte regulile necesare pentru a obţine serviciul de repartiţie a gazului în Austria, acolo unde ar trebui să-l livreze".

Gazprom a declarat că fluxurile de gaz natural din Austria către Italia au fost suspendate deoarece operatorul austriac a refuzat să confirme "nominalizările de transport" după recentele modificări de reglementare în Austria.

Este important de menţionat că cea mai mare parte din gazul natural rusesc livrat în Italia trece prin Ucraina, prin intermediul gazoductului Trans Austria, până la Tarvisio, în nordul Italiei, la graniţa cu Austria. Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Italia importa 95% din gazul său natural, din care 45% provenea din Rusia.

Aceste cifre sunt radical diferite în prezent, deoarece Italia îşi reorganizează lanţul de aprovizionare cu energie, îndepărtându-se de Rusia şi găsind surse alternative de aprovizionare cu gaz natural din Africa de Nord. Înainte de acest weekend, gazul natural rusesc reprezenta doar 10% din importurile Italiei. Noii furnizori vor ajuta Italia să sporească nivelul de stocare înaintea iernii.

În urmă cu peste o săptămână, Gazprom a declarat că una dintre cele două rute rămase care transportă gaze naturale către Europa - prin Ucraina - este în pericol din cauza unor probleme juridice.

Problemă livrărilor de gaz către Italia a venit la câteva zile după ce explozii subacvatice au avariat sistemul Nord Stream al Gazprom în Marea Baltică şi la mai puţin de o zi după ce Rusia a anexat patru regiuni din Ucraina, precum şi după ce Ucraina, a depus cererea de aderare la NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe