Putin sperie lumea cu racheta hipersonică "Oreşnik" - elementele sale distructive ating peste 4.000 de grade Celsius

Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Lintao Zhang/Getty Images)
Redacţia
01.12.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis mai multe detalii despre racheta rusească „Oreşnik” în timpul unei vizite de stat în Kazahstan, potrivit Business Insider.

Rusia a folosit pentru prima dată racheta Oreşnik în Ucraina săptămâna trecută, lovind o fabrică de muniţii din Dnipro.

Putin a declarat atunci că forţele sale au testat „o rachetă balistică hipersonică non-nucleară”, denumită Oreşnik, ca răspuns la utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acţiune furnizate de SUA şi Marea Britanie.

Vorbind joi în faţa presei din Kazahstan, Putin a detaliat câteva dintre caracteristicile rachetei Oreşnik.

Putin a numit racheta o „armă de mare precizie şi de mare putere” şi a spus că aceasta „nu este echipată cu un dispozitiv exploziv nuclear, astfel încât nu provoacă contaminarea mediului”.

El a adăugat că elementele distructive din interiorul focoaselor rachetei ating temperaturi de peste 4.000 de grade Celsius.

„Daunele sunt substanţiale”, a continuat el. „Tot ceea ce se află în centru este redus la cenuşă, descompunându-se în componentele sale elementare, iar obiectele situate la o adâncime de trei sau patru, posibil chiar mai multe, etaje mai jos sunt afectate”.

Putin a reiterat, de asemenea, că Oreşnik ar putea fi la fel de puternic ca un atac nuclear dacă ar fi lansate mai multe deodată.

Ministerul britanic al Apărării (MOD) a declarat vineri că Oreşnik a fost probabil o variantă a rachetei balistice Rubezh RS-26 - o rachetă balistică cu combustibil solid, mobilă pe şosea.

Ministerul a declarat că încărcătura utilă a rachetei observată în atacul asupra Dnipro a fost de „şase grupuri de şase focoase”, despre care a spus că se deplasează la viteze hipersonice înainte de impact.

Raza de acţiune potenţială a rachetei este deosebit de importantă şi a atras deja o mulţime de comentarii din partea experţilor.

Proiectul de apărare antirachetă al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) menţionează că racheta Rubezh RS-26 are o rază de acţiune de până la 5.800 km, ceea ce înseamnă că ar putea lovi ţinte din Europa şi Regatul Unit.

Fostul general-maior al armatei australiene Mick Ryan a declarat că utilizarea de către Rusia a unei rachete cu o astfel de rază potenţială de acţiune a fost un mesaj clar către Occident, scriind pe X: „Putin nu transmite aici mesaje doar către Washington D.C.”.

„Acesta este un mesaj pentru Europa, nu numai cu privire la sprijinul lor pentru Ucraina, ci şi cu privire la capacitatea şi dorinţa Rusiei de a influenţa politica legată de apărare şi securitate mult dincolo de Ucraina”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor