Putin ameninţă că Rusia va continua să testeze în luptă noua rachetă hipersonică Oreşnik: Avem un stoc gata de utilizare

Vladimir Putin, aprilie 2024 (Gavril Grigoriov/POOL/AFP via Getty Images)
Redacţia
23.11.2024

Preşedintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va continua să testeze noua sa rachetă hipersonică Oreşnik în luptă şi că are un stoc gata de utilizare, potrivit Reuters.

Declaraţia lui Putin vine la o zi după ce Rusia a lansat pentru prima dată noua armă cu rază intermediară în Ucraina, un pas despre care a spus că a fost determinat de utilizarea de către Ucraina a rachetelor balistice americane şi a rachetelor de croazieră britanice pentru a lovi Rusia.

În acest context, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Kievul lucrează cu partenerii săi occidentali pentru a elabora sisteme care să contracareze „noile riscuri”.

Putin a descris prima utilizare a Oreşnik drept un test de succes şi a declarat că vor urma şi altele.

„Vom continua aceste teste, inclusiv în condiţii de luptă, în funcţie de situaţie şi de natura ameninţărilor de securitate care sunt create pentru Rusia. În plus, avem un stoc de astfel de produse, un stoc de astfel de sisteme gata de utilizare", a spus el într-o serie de comentarii televizate adresate oficialilor din domeniul apărării şi dezvoltatorilor de rachete.

Cu toate acestea, un oficial american a declarat că arma folosită de Rusia a fost una experimentală. Oficialul a spus că Rusia are un număr limitat de astfel de arme şi că nu este o capacitate pe care Rusia să o poată desfăşura în mod regulat pe câmpul de luptă.

Rachetele intermediare au o rază de acţiune de 3.000-5.500 km, ceea ce le-ar permite să lovească din Rusia oriunde în Europa sau în vestul Statelor Unite.

Experţii în securitate au declarat că noua caracteristică a rachetei Oreşnik a fost aceea că transporta mai multe focoase capabile să lovească simultan ţinte diferite - un lucru asociat de obicei cu rachetele balistice intercontinentale cu rază mai lungă de acţiune concepute pentru a transporta focoase nucleare.

Ucraina a declarat că racheta ruşilor a atins o viteză maximă de peste 13.000 km/h şi a avut nevoie de aproximativ 15 minute pentru a-şi atinge ţinta de la lansarea sa.

Lansarea rachetei a făcut parte dintr-o creştere accentuată a tensiunilor în această săptămână, când atât Ucraina, cât şi Rusia şi-au lovit reciproc teritoriul cu arme din ce în ce mai puternice.

Moscova spune că, dând undă verde Ucrainei să lanseze rachete occidentale adânc în interiorul Rusiei, SUA şi aliaţii săi intră în conflict direct cu Rusia. Marţi, Putin a aprobat modificări în politica privind pragul pentru ca Rusia să folosească arme nucleare drept răspuns la un atac cu arme convenţionale.

Escaladare severă

Zelenski, vorbind în discursul său video nocturn, a descris utilizarea de către Rusia a noii rachete drept o escaladare.

„În numele meu, ministrul Apărării al Ucrainei are deja întâlniri cu partenerii noştri cu privire la noi sisteme de apărare aeriană capabile să protejeze vieţile de noi riscuri. Când cineva începe să folosească alte ţări nu numai pentru teroare, ci şi pentru a-şi testa noile rachete prin acte de teroare, atunci aceasta este în mod clar o crimă internaţională”, a spus el.

Ucrainenii, a spus el, trebuie să rămână vigilenţi.

„Trebuie să fim conştienţi că 'tovarăşul' Putin va continua să încerce să ne intimideze. Aşa şi-a construit toată puterea”, a spus el.

Kremlinul a declarat că lansarea Oreshnik a fost un avertisment pentru Occident împotriva altor acţiuni şi decizii „nechibzuite” în sprijinul Ucrainei.

Oreshnik a fost lansată cu focoase convenţionale, nu nucleare. Putin a declarat că nu este o armă nucleară strategică, dar puterea de lovire şi precizia acesteia au însemnat că impactul său ar fi comparabil, „în special atunci când este utilizată într-un grup masiv şi în combinaţie cu alte sisteme de mare precizie cu rază lungă de acţiune”.

Putin susţine că noua rachetă nu poate fi doborâtă de un inamic.

„Voi adăuga că nu există nicio contramăsură pentru o astfel de rachetă, niciun mijloc de interceptare a acesteia, în lumea de astăzi. Şi voi sublinia încă o dată că vom continua testarea acestui sistem mai nou. Este necesar să se stabilească producţia de serie”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor