Putin, acuzat că "şantajează" lumea cu lipsa alimentelor. Ministrul britanic de Externe: Nu putem permite aşa ceva

Lizz Truss
Lizz Truss (WIktor Szymanowicz / NurPhoto / Getty Images)

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, l-a acuzat, joi, pe preşedintele rus Vladimir Putin că şantajează lumea din cauza lipsei de alimente. Truss a fost întrebată dacă susţine ridicarea sancţiunilor în schimbul exporturilor de cereale din Ucraina.

“Este complet îngrozitor că Putin încearcă să şantajeze lumea şi că, în esenţă, declanşează foametea şi lipsa de hrană în rândul celor mai săraci oameni din întreaga lume. Pur şi simplu nu putem permite ca acest lucru să se întâmple. Putin trebuie să elimine blocada asupra cerealelor ucrainene”, a precizat Truss, citată de Reuters, în timpul unei vizite în Bosnia.

Miercuri, ministrul adjunct de Externe rus Andrei Rudenko a declarat, citat de agenţia de presă Interfax, că Moscova este pregătită să ofere un coridor umanitar pentru ca navele care transportă alimente să părăsească Ucraina, dar în schimbul ridicării unor sancţiuni.

Ţările occidentale s-au coordonat în impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei, de la companii şi instituţii media la oameni de afaceri şi politicieni, pentru a pedepsi Moscova pentru războiul lansat în Ucraina.

“Ceea ce nu putem avea este vreo ridicare a sancţiunilor, lucru care pur şi simplu îl va face pe Putin mai puternic pe termen lung”, a adăugat Truss.

Remarcile secretarului britanic de Externe Liz Truss vin în contextul în care Marea Britanie şi aliaţii lucrează pentru a ajuta Ucraina să exporte produse alimentare vitale, dar nu există “niciun plan actual” pentru ca navele de război ale Marinei Regale britanice să ajute la spargerea blocadei create de Rusia în Marea Neagră.

Potrivit publicaţiei Metro, guvernul britanic a declarat că lucrează “intens” cu partenerii pentru a găsi modalităţi de a permite reluarea exporturilor de cereale, în timp ce ministrul Grant Shapps a avertizat că foametea va provoca mai multe decese decât invazia.

Secretarul de stat american Antony Blinken a analizat, de asemenea, situaţia în cadrul unor discuţii cu omologul său ucrainean, pe fondul temerilor că blocada din Marea Neagră provoacă o criză alimentară globală.

Totodată, ideea unui “coridor de protecţie” de la Odesa a fost evocată de ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, cu ministrul de Externe, Liz Truss, a relatat The Times, cu posibilitatea ca o “coaliţie a celor dispuşi” să furnizeze nave.

Dar guvernul britanic a minimalizat perspectiva ca navele de război ale Marinei Regale să rişte o confruntare cu Rusia pentru a sparge blocada lui Vladimir Putin. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe