Publicaţia Sputnik News închide biroul din Marea Britanie

(Captură Foto)

Publicaţia rusă de ştiri Sputnik, controlată de Kremlin, îşi va închide operaţiunile britanice la cinci ani după deschiderea unui birou în Scoţia, conform unui anunţ al organizaţiei.

Sputnik a început să transmită din studioul său din Edinburgh în august 2016, în anul în care agenţiile de informaţii americane au acuzat canalul de ştiri RT că participă la o campanie pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din SUA.

Membrii partidului de guvernământ din Scoţia au criticat lansarea acesteia ca fiind un „instrument pentru dezinformare”.

Sputnik a afirmat într-o declaraţie că îşi mută activităţile din Marea Britanie în Statele Unite şi Rusia ca parte a unei reorganizări, iniţiativa venind de la compania-mamă din Rusia.

„Ediţia internaţională în limba engleză va fi acum gestionată de birourile Sputnik din Washington şi Moscova”, a declarat Sputnik într-un comunicat.

„Acoperirea evoluţiilor din Regatul Unit va continua normal.”

Ziarul britanic The Times a raportat că închiderea bruscă a fost o surpriză pentru cei 20 de angajaţi ai biroului Sputnik, care vor fi concediaţi formal începând cu 5 aprilie.

Acesta a citat o sursă anonimă familiarizată cu situaţia din Marea Britanie, care a afirmat că agenţia de ştiri şi-a exprimat îngrijorarea faţă de mediul politic „din ce în ce mai ostil” din Marea Britanie.

Anul trecut, un raport parlamentar britanic a acuzat guvernul de „lipsă de curiozitate” cu privire la presupusele eforturi ale influenţei ruseşti în referendumul Brexit din 2016.

Sputnik a funcţionat sub umbrela conglomeratului mass-media administrat de stat Rossiya Segodnya, de la o restructurare din 2014, considerată o încercare a Kremlinului de a consolida controlul asupra mass-media.

Statele Unite au ordonat în 2018 Sputnik şi RT să se înregistreze ca agenţi străini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură