PSD, despre certificatul digital: Guvernul Cîţu nu poate restrânge drepturi şi libertăţi civile oricând şi oricum are chef

Florin Cîţu (st) şi Marcel Ciolacu
Florin Cîţu (st) şi Marcel Ciolacu (Facebook / florinVcitu)

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat, luni, că implementarea certificatului verde ar trebui să aibă loc printr-o lege votată în Parlament şi nu printr-o hotărâre de Guvern, adăugând că premierul Florin Cîţu nu poate restrânge drepturi şi libertăţi civile oricând are el “chef”.

“Actualul Guvern a dat o Hotărâre de Guvern privind certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID. Aici intervine o chestiune care este legată de drepturile şi libertăţile civile care ar trebui reglementate prin lege, aşa ne-a spus Curtea Constituţională. Drept urmare, cerem Guvernului să respecte deciziile Curţii Constituţionale şi să vină cu o lege în Parlament. Nu poţi restrânge drepturi şi libertăţi civile oricând, oricum ai chef. Cine ştie, poate mâine îi vine premierului Cîţu să ne spună: 'De mâine nu mai are nimeni voie în Vama Veche'. Am văzut că îi plac acele fotografii cu el solitar”, a precizat Oprea, la finalul Biroului Permanent Naţional al PSD.

Reamintim că, în şedinţa de vineri, 17 septembrie, Guvernul a aprobat hotărârea care impune obligativitatea certificatului verde la spectacole, cinema, piscine, competiţii sportive, nunţi, botezuri în localităţile unde rata de infectare COVID este între 3 şi 6 cazuri la mia de locuitori. Copiii sub 6 ani sunt exceptaţi de la această obligaţie.

Practic, hotărârea prevede ca în judeţele/localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfăşurarea activităţilor, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

- vaccinate împotriva virusului SARS-cov-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,

- care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-cov-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-cov-2 nu mai vechi de 48 de ore,

- care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-cov-2. Obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-cov-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-cov-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani. Detalii aici.