Proteste masive anti-Franţa în Bangladesh şi Indonezia

Demonstranţii âmpotriva Franţei şi a preşesintelui Emmanuel Macron în Dhaka, Bangladesh
Demonstranţii âmpotriva Franţei şi a preşesintelui Emmanuel Macron în Dhaka, Bangladesh (AFP / Getty Images)

Luni, Bangladesh-ul a fost scena unor demonstraţii fără precedent ale musulmanilor, care alcătuiesc majoritatea. Zeci de mii de persoane au inundat centrul capitalei, Dhaka, pentru a protesta împotriva Franţei.

Cel mai mare grup islamist al ţării, Hefazat-e-Islam, presează guvernul să rupă toate legăturile diplomatice şi economice cu Franţa, pe motiv că preşedintele Emmanuel Macron ar fi făcut declaraţii „anti-islamice” după atacurile teroriste recente.

Macron a condamnat „terorismul islamist” şi a spus că Islamul global este „în criză”.

În Indonezia, luni, au fost raportate demonstraţii mai mici, dar vehemente.

"Dăm un ultimatum guvernului pentru a pune capăt legăturilor diplomatice cu Franţa în termen de 24 de ore", a declarat Junayed Babunagari, şeful grupului Hefazat-e-Islam. "Dacă cererile noastre nu sunt îndeplinite, vom anunţa următoarele acţiuni", a adăugat el pe fondul strigătelor de aprobare din partea mulţimii.

Demonstraţii similare au existat şi în alte capitale, cu populaţii musulmane notabile, unde protestatarii revoltaţi au încercat să ajungă la ambasada franceză locală - aşa cum s-a întâmplat cu câteva zile în urmă în Islamabad, Pakistan, când ambasada a fost atacată de manifestanţi care aruncau cu pietre.

Un alt lider protestatar din Bangladesh, citat luni de AP, a subliniat că protestele nu vor înceta până când Macron nu îşi va cere scuze şi nu îşi va retrage observaţiile. "Cer guvernului francez să ceară scuze de la cele 2 miliarde de musulmani din lume", a spus un lider de protest identificat drept Nur-Husain-Kashemi.

„Cer, de asemenea, musulmanilor lumii să-şi demonstreze credinţa boicotând produsele franceze şi încheind relaţiile diplomatice cu Franţa”, a adăugat el.

Franţa rămâne a patra cea mai mare destinaţie a exporturilor industriei de confecţii pret-a-porter din Bangladesh.