Protestatarii iranieni se confruntă cu susţinătorii guvernului iranian la Cupa Mondială de Fotbal, în Qatar

Protestatari iranieni la Cupa Mondiala de Fotbal din Qatar, noiembrie 2022
Protestatari iranieni la Cupa Mondiala de Fotbal din Qatar, noiembrie 2022 (Youtube - captură ecran)

Grupuri rivale de protestatari iranieni s-au confruntat la Cupa Mondială de fotbal din Qatar, iar în ultimele două luni au avut loc demonstraţii antiguvernamentale şi tulburări în Iran.

Tensiunile s-au revărsat în interiorul şi în afara stadionului la victoria Iranului cu 2-0 împotriva Ţării Galilor, vineri. După cum au relatat AP şi ESPN, "fanii care susţineau guvernul iranian i-au hărţuit pe cei care protestau împotriva acestuia, iar securitatea stadionului a confiscat steaguri, tricouri şi alte obiecte care exprimau sprijinul pentru mişcarea de protest care a cuprins Republica Islamică".

Securitatea stadionului ar fi luat măsuri drastice împotriva oricăror steaguri sau simboluri considerate ca subminând statul iranian recunoscut oficial, inclusiv împiedicând fanii să poarte steaguri persane pre-revoluţionare în incinta stadionului Ahmad Bin Ali.

În unele cazuri, suporterii pro-guvernamentali au fost văzuţi încercând să smulgă pancarte sau imagini cu sloganuri de protest de la fanii care le ţineau în mână. Unele grupuri au fost auzite scandând "Femeie, viaţă, libertate" în timpul meciului.

Controversa a fost declanşată atunci când, la începutul unui meci anterior, echipa iraniană a părut să nu participe la intonarea imnului naţional al Iranului, în timp ce în timpul meciului de vineri acest lucru s-a schimbat, deoarece jucătorii au cântat.

The Associated Press a observat în continuare scenele de vineri de pe stadion şi a informat că mici grupuri de bărbaţi au înconjurat trei femei diferite care acordau interviuri cu privire la proteste presei străine în afara stadionului, întrerupând transmisiunile în timp ce scandau cu furie: "Republica Islamică Iran!".

Multe femei iraniene aflate printre suporterii veniţi pe stadion păreau foarte tulburate în timp ce suporterii guvernului iranian strigau la ele în farsi şi le filmau de aproape cu telefoanele.

În interiorul stadionului, o femeie cu lacrimi vopsite roşu închis ţinea ridicat un tricou de fotbal având imprimat pe spate "Mahsa Amini - 22" - o referire la femeia kurdă iraniană de 22 de ani a cărei moarte în custodia poliţiei în urmă cu două luni a declanşat protestele naţionale din Iran, a transmis sursa citată.

Un raport al CNN de la începutul acestei luni citează un monitor al drepturilor omului care a declarat că cel puţin 326 de persoane au fost ucise de la începutul protestelor numite "anti-hijab".

Teheranul afirmă că zeci de poliţişti şi membri ai serviciilor de securitate au fost, de asemenea, ucişi şi i-a acuzat pe "revoltaţi" că fac parte dintr-un complot susţinut de străini pentru a răsturna guvernul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe