Proiectul de rectificare bugetară, construit pe o ţintă de deficit de 2,25% din PIB

Epoch Times România
22.08.2012

Consiliul Fiscal consideră că proiectul de rectificare bugetară pe 2012 este construit pe baza unei ţinte de deficit bugetar mai ridicată, de 2,25% din PIB, ca urmare a efectului cumulat a doi factori, respectiv nerealizarea unor categorii de venituri şi majorarea cheltuielilor totale.

Proiectul de rectificare bugetară prevede majorarea veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei şi a cheltuielilor cu 3,07 miliarde lei faţă de programul iniţial, concomitent cu modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB.

"Proiectul de rectificare bugetară pe anul 2012 este construit pe baza unei ţinte de deficit bugetar mai ridicată ca urmare a efectului cumulat a doi factori: nerealizarea unor categorii de venituri, precum cele din accize, venituri nefiscale, sume primite de la Uniunea Europeană, şi majorarea cheltuielilor totale ca urmare a creşterii salariilor din sectorul bugetar, dobânzi mai ridicate plătite în contul datoriei publice, cheltuieli cu bunurile şi serviciile mai mari pentru a plati arieratele recurente din sectorul sanitar", se arată în opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare bugetară pe anul 2012.

Pentru a compensa parţial creşterea cheltuielilor totale, au fost revizuite descendent cheltuielile de investiţii totale finanţate atât din surse interne cât şi cele finanţate din surse externe (în principal fonduri europene).

Cu toate acestea, Consiliul Fiscal consideră că formularea transparentă a bugetului de investiţii pornind de la o analiză a portofoliului existent de proiecte şi raţionalizarea acestuia prin identificarea celor prioritare, concomitent cu alocarea pe bază multi-anuală a finanţărilor aferente pot conduce la o eficienţă economică mai ridicată a acestora în pofida alocărilor ceva mai reduse, rezervele de eficienţă în acest sens fiind foarte ridicate.

Cheltuielile de investiţii, cuprinzând cheltuieli de capital din surse proprii, cheltuielile aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare, cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă şi alte transferuri de natura investiţiilor, sunt revizuite în scădere cu 2070 milioane de lei, exclusiv impactul schemelor de compensare (scăderea este de 1289 mil lei dacă luăm în considerare datele brute, care includ şi impactul swap-urilor).

De asemenea, faţă de bugetul aprobat pentru 2012 fondul de rezervă este majorat cu 332 milioane lei, fără a se preciza destinaţia acestei alocări suplimentare.

Consiliul Fiscal recomandă identificarea explicită a cheltuielilor care pot fi angajate din fondul de rezervă împreună cu o mult mai mare transparenţă, inclusiv prin raportarea periodică către Parlament a nivelului de utilizare al fondului. De asemenea, Consiliul Fiscal recomandă plafonarea sumelor ce pot fi repartizate şi utilizate din fondul de rezervă, ca procent din totalul cheltuielilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor