Proiect legislativ în Spania care dă drepturi aproape nelimitate Guvernului în timpul "crizelor de sănătate"

China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Publicaţia spaniolă El Pais raportează un scenariu extrem de alarmant în care guvernul central al Spaniei analizează oportunitatea unei mobilizări naţionale şi o „lege de securitate” care ar obliga cetăţenii să renunţe „temporar” la drepturile lor în cazuri de viitoare crize de sănătate publică sau urgenţe, precum aceea a pandemiei de virus Wuhan.

Legea se află în prezent la nivelul unei simple propuneri, dar în mod îngrijorător ar ridica problemele de sănătate publică la nivelul de „securitate naţională” - conform El Pais - care transmite: „Orice persoană majoră este, conform noii legi, forţată să îndeplinească 'obligaţiile personale' cerute de autorităţile competente, urmând liniile directoare ale Consiliului de Securitate Naţională, atunci când este declarată stare de criză în Spania. În acest caz, toţi cetăţenii, fără excepţie, trebuie să respecte ordinele şi instrucţiunile emise de autorităţi".

Definiţia vagă a situaţiilor de criză naţională şi lipsirea de drepturi la ordinul guvernului au ridicat temeri privitoare la capacitatea practic nelimitată a autorităţilor de a interfera "legal" în viaţa personală a oamenilor pe baza unei crize naţionale, în cazul în care ulterior ar exista ceva sau nimic care să stabilească un prag clar pentru ceea ce, legal, ar constitui o astfel de criză.

De când a apărut pandemia au existat deja o serie de ţări în Europa - inclusiv România, când guvernul Orban a suspendat, la începutul pandemiei, drepturile consfinţite prin Constituţie - unde oficialii guvernamentali pretind, în esenţă, puteri extraordinare pentru a forţa cetăţenii să se conformeze. Acum Spania încearcă să cimenteze permanent acest scenariu în cadrul unei legi.

Potrivit El Pais: în cazul în care se declară o stare de criză în Spania („situaţia de interes pentru securitatea naţională” este denumirea dată de lege), autorităţile pot proceda inclusiv la confiscarea temporară a tuturor tipurilor de proprietate, la intervenţie sau ocupaţie provizorie sau suspendarea a numeroase activităţi.

Susţinătorii viitoarei legislaţii încearcă să asigure publicul că vor exista „compensaţii” - cu toate acestea, legea ar da în mod clar puteri permanente şi nelimitate oricărui guvern care a decis să o adopte pe baza unei „crize” reale sau fabricate.

Obligativitatea impusă de noua lege priveşte nu numai toţi cetăţenii, ci şi companiile şi persoanele juridice - cărora li se cere colaborare necondiţionată cu autorităţile pentru a depăşi criza. Textul se bazează pe articolul 30 din Constituţie, potrivit căruia „spaniolii au datoria şi dreptul de a apăra Spania”.

Este acelaşi articol care reglementează serviciul militar obligatoriu (suspendat în Spania din 2001), deşi nu se referă la secţiunea a doua, care stabileşte „obligaţiile militare ale spaniolilor”, ci la a patra, potrivit căreia, „legea poate reglementa îndatoririle cetăţenilor în cazurile de pericol grav, catastrofă sau calamitate publică".

Un alt detaliu crucial se referă la mass-media, care ar fi esenţial transformată „temporar” pentru a servi exclusiv propagandei oficiale de stat pentru a „apăra Spania” ca, de exemplu, într-o situaţie de război.

Printre alte noutăţi, proiectul include obligaţia mass-media de a colabora cu autorităţile competente la diseminarea informaţiilor de natură preventivă sau operaţională. Cu toate acestea, cel mai important lucru este că legea încorporează măsuri pentru a evita reapariţia penuriei de produse şi bunuri critice pentru a face faţă unei crize, cum ar fi lipsa măştilor, a aparatelor pentru respirat şi a echipamentelor de protecţie personală.

Proiectul de lege a fost prezentat pentru prima dată într-o reuniune a Consiliului de Miniştri în 22 iunie, potrivit raportului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii