Procurorii lui Kovesi, în Delta Dunării pentru suspiciuni de fraudă. S-a lăsat cu percheziţii domiciliare şi cauţiuni de milioane de euro

Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Getty Images)

Cincisprezece locaţii din Bucureşti, Gorj, Giurgiu şi zona Deltei Dunării (România), regiuni din România, au fost percheziţionate, marţi, la solicitarea Parchetului European (EPPO). Percheziţiile au fost efectuate în cadrul unei anchete în curs de desfăşurare privind o presupusă fraudă privind fonduri europene de peste 3 milioane de euro, se arată într-un comunicat de presă publicat pe portalul EPPO.

Concret, EPPO suspectează trei persoane de constituirea unui grup infracţional organizat de la începutul anului 2018, în scopul fraudării fondurilor europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării (Programul Operaţional Regional 2014-2020).

În acest scop, suspecţii ar fi dezvoltat o schemă cu şapte societăţi comerciale, controlate fie direct, fie prin intermediari. Grupul infracţional continuă şi în prezent, fiecare dintre suspecţi având un rol bine stabilit şi acţionând în mod coordonat.

Doi dintre suspecţi au pus la dispoziţia grupului patru societăţi care au accesat în mod abuziv fonduri europene şi le-au utilizat în alte zone din România, în afara Deltei Dunării. Suspecţii au pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparenţă falsă privind locul de implementare a proiectelor, existenţa resurselor financiare aferente contribuţiei proprii şi organizarea transparentă a procedurilor de achiziţie. Manipularea procedurilor de achiziţii publice a dus la stabilirea unor preţuri crescute în mod artificial.

Cel de-al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru societăţi controlate de ceilalţi doi, la un preţ supraevaluat. Având în vedere că echipamentele au fost achiziţionate cu fonduri europene (aproximativ 70%), interesul grupului a fost de a menţine preţurile de achiziţie la un nivel cât mai ridicat, pentru a obţine rambursarea unor sume cât mai mari din fondurile europene. Ulterior, diferenţa dintre preţul real şi preţul de achiziţie declarat autorităţii de management a rămas la dispoziţia grupului.

Sursa menţionată mai informează că, pentru a supraevalua valoarea echipamentelor, au fost folosite alte trei societăţi, toate controlate de cel de-al treilea suspect: echipamentele au fost importate în România prin intermediul primei societăţi şi apoi vândute unei a doua societăţi, înregistrată în Bulgaria. Atunci a avut loc o primă majorare de preţ. Ulterior, societatea cu sediul în Bulgaria a vândut echipamentele către societăţile controlate de ceilalţi doi membri ai grupului, la preţuri din nou majorate. Pentru a crea o justificare aparentă a acestei creşteri de preţ, a fost utilizată a treia societate, creând aparenţa că au fost prestate servicii asociate echipamentelor vândute beneficiarilor de fonduri europene şi în conturile căreia au fost transferate sumele rezultate din creşterea de preţ.

Prejudiciul total estimat este de 14.437.000 lei (aproximativ 3 milioane de euro).

Cei trei suspecţi au fost informaţi de acuzaţiile ce li se aduc şi s-a stabilit o cauţiune pentru fiecare, în valoare totală de 1,7 milioane de euro.

Percheziţiile au fost efectuate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Structurii de Sprijin EPPO în România, poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice (IPJ Gorj - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice) şi ofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române (Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne