Procesul intentat de Trump împotriva WSJ l-ar putea sili să dezvăluie mai multe despre legăturile sale cu Jeffrey Epstein

Jeffrey Epstein (st) şi Donald Trump, la Mar-a-Lago în Palm Beach, Florida, în 1997 (Getty Images)
Redacţia
20.07.2025

Cel mai recent proces pentru defăimare intentat de preşedintele Donald Trump ca răspuns la un articol recent al The Wall Street Journal (WSJ) ar putea în cele din urmă să dezvăluie mai multe detalii despre relaţia preşedintelui cu finanţistul condamnat pentru infracţiuni sexuale Jeffrey Epstein, potrivit Business Insider.

Trump a intentat vineri un proces împotriva lui Rupert Murdoch, firmei Dow Jones, a directorului general al News Corp., Robert Thomson, şi a jurnaliştilor de la The Wall Street Journal, Khadeeja Safdar şi Joseph Palazzolo.

Procesul, care solicită despăgubiri de cel puţin 10 miliarde de dolari, acuză grupul de defăimare prin publicarea unui articol despre o scrisoare sugestivă care poartă numele lui Trump şi care, potrivit The Journal, i-ar fi fost oferită lui Epstein la împlinirea vârstei de 50 de ani, în 2003. Trump a negat că ar fi scris scrisoarea.

Chris Mattei, fost procuror federal care a fost avocat principal al familiilor victimelor din Sandy Hook în procesul lor pentru defăimare împotriva lui Alex Jones, a declarat că procesul are trei rezultate posibile: pârâţii pot solicita respingerea cazului cu o procedură limitată de obţinere a probelor, pot renunţa la cererea de respingere şi să opteze în schimb pentru o procedură completă de prezentare a probelor, sau pot ajunge la o înţelegere în afara instanţei.

Dacă procesul nu se încheie printr-o înţelegere — iar în acest moment nu există indicii că se va întâmpla — procedura de obţinere a probelor ar putea scoate la iveală noi informaţii despre legăturile lui Trump cu Epstein, a afirmat Mattei.

Într-o declaraţie oferită pentru Business Insider după intentarea procesului, un purtător de cuvânt al Dow Jones a declarat: „Avem încredere deplină în rigoarea şi acurateţea relatării noastre şi vom apăra cu fermitate orice proces intentat.”

Reprezentanţii News Corp., echipa juridică a lui Trump şi Casa Albă nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

O procedură de obţinere a probelor care poate dezvălui informaţii importante

Damon Dunn, avocat specializat în Primul Amendament şi mass-media, a declarat că, pentru a câştiga procesul, Trump ar trebui să demonstreze că povestea era falsă, dăunătoare pentru reputaţia sa şi publicată cu rea-credinţă constituţională sau „rea-credinţă efectivă” — un standard juridic înalt care cere reclamantului să dovedească faptul că pârâtul ştia că declaraţia era falsă sau a acţionat cu o nepăsare gravă faţă de veridicitatea acesteia, atunci când a publicat-o.

„Originea ‘felicitării’ pare suspectă, dar, chiar şi aşa, este defăimător faptul că un milionar i-a trimis o felicitare de ziua altuia în 2003, înainte ca Epstein să fie descoperit?”, a spus Dunn, referindu-se la perioada de dinainte ca Epstein să fi fost condamnat pentru infracţiuni sexuale.

Procedura de obţinere a probelor ar putea fi limitată la a stabili dacă WSJ a publicat cu rea-credinţă efectivă, chiar dacă i-a atribuit în mod fals felicitarea lui Trump, a spus Dunn. Ar fi similar cu cazul în care o instanţă a respins procesul de defăimare al actorului Justin Baldoni împotriva The New York Times, a adăugat el.

Totuşi, Mattei a declarat că The Journal ar putea solicita o procedură reciprocă de obţinere a probelor, ceea ce înseamnă că poate cere lui Trump să le furnizeze informaţii sau probele pe care le deţine nu doar despre redactarea scrisorii, ci şi despre relaţia sa cu Epstein, inclusiv despre măsura în care a avut cunoştinţă de crimele comise de Epstein.

„Dacă apărarea lui Trump este că acest lucru este fals, atunci orice dovadă care sugerează că el avea o relaţie cu Epstein, gradul în care acea relaţie era apropiată sau nu, ar fi relevantă pentru întrebarea dacă este probabil sau nu ca Trump să fi avut vreo implicare în această scrisoare. Şi, prin urmare, un Wall Street Journal agresiv ar putea căuta o descoperire amplă despre amploarea relaţiei lui Trump cu Epstein”, a spus Mattei.

Dunn a spus că este posibil ca pârâţii să urmărească o procedură reciprocă de obţinere a probelor, dar aceasta ar fi costisitoare, iar relaţia lui Trump cu Epstein ar avea o „relevanţă discutabilă” pentru proceduri, aşa că o astfel de mişcare poate să nu merite în cele din urmă.

Mattei a opinat că procesul lui Trump este puţin probabil să aibă temei, descriind acţiunea drept o încercare a lui Trump de a „explora ce fel de putere şi influenţă are asupra presei americane”. Totuşi, judecătorul va decide cât va dura până când se vor desfăşura elementele procedurale ale cazului.

„Va exista o perioadă de câteva săptămâni în care The Wall Street Journal va putea depune o cerere de respingere, dacă doreşte să ceară obţinerea probelor, iar decizia asupra acelei cereri ar putea dura ceva mai mult. Aşadar, dacă va fi într-adevăr contestat, ai putea vedea faza iniţială a acestuia, inclusiv obţinerea, desfăşurându-se pe parcursul următoarelor şase luni”, a spus Mattei.

Istoria lungă a lui Trump cu Epstein

Procesul împotriva lui Murdoch şi a reporterilor de la WSJ vine în contextul în care Trump continuă să se confrunte cu legăturile sale cu Epstein, condamnat pentru infracţiuni sexuale.

Trump a spus că a fost prieten cu Epstein mai bine de 15 ani, începând cu anii 1980. Cei doi erau văzuţi frecvent socializând la petreceri, iar Trump a declarat pentru revista New York Magazine în 2002 că Epstein era un „tip grozav”.

Potrivit The New York Times, Trump a menţionat în 2019 că el şi Epstein au avut o „ruptură” în 2004, după o dispută imobiliară, şi că nu era „un fan” al fostului său prieten.

Deşi documentele disponibile public referitoare la procesul lui Epstein pentru trafic sexual nu au dezvăluit nicio abatere din partea lui Trump, numele său şi cele ale unor membri ai familiei sale au fost listate într-una dintre agendele de contacte ale lui Epstein, iar Trump este menţionat ca pasager în registrele de zbor ale avioanelor private ale lui Epstein.

Ca parte a campaniei sale de realegere, Trump a promis că va face publice toate fişierele disponibile legate de ancheta guvernului asupra infracţiunilor comise de Epstein. După ce a preluat funcţia, şi-a schimbat poziţia — iar Departamentul de Justiţie a declarat că nu va mai publica alte „Fişiere Epstein”.

Într-o postare de sâmbătă pe Truth Social, Trump a revenit asupra ideii de fi publicate mai multe documente legate de Epstein, scriind că a cerut Departamentului de Justiţie să „elibereze toate mărturiile din faţa Marelui Juriu referitoare la Jeffrey Epstein, sub rezerva aprobării instanţei.”

„Cu toate acestea, şi chiar dacă instanţa ar oferi aprobarea sa deplină şi neclintită, nimic nu va fi suficient pentru agitatorii şi nebunii radicali de stânga care fac această solicitare. Va fi întotdeauna mai mult, mai mult, mai mult”, a menţionat Trump în postare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor