Procese penale deschise în cazul interceptărilor ilegale ale unor politicieni, ONG-şti şi jurnalişti de la Chişinău

Oamenii legii susţin că au constatat omisiuni de ordin procesual în activitatea procurorilor, ofiţerilor şi judecătorilor care au dus la ingerinţe în dreptul la viaţa personală şi de familie a persoanelor interceptate.
Procuratura Generală, Chişinău (deschide.md)
Ştefan Sârbu
08.08.2019

Procuratura Generală de la Chişinău a anunţat joi, 8 august, că în cadrul a trei procese penale intentate va supune verificării legalitatea, temeinicia şi oportunitatea dispunerii şi efectuării măsurilor speciale de investigaţii de către procurori, ofiţeri de investigaţii şi judecători la iniţierea, autorizarea şi efectuarea interceptărilor, în perioada anilor 2017–2019, a mai multor politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi altor persoane publice, sub suspiciunea organizării şi conducerii unor dezordini în masă.

Procuratura susţine că a dispus înregistrarea şi examinarea faptelor presupus ilegale deoarece au fost constatate mai multe omisiuni de ordin procesual în activitatea agenţilor publici, care au dus la ingerinţe în drepturile fundamentale ale cetăţenilor, în dreptul la viaţa personală şi de familie, prin „culegerea pretins ilegală a informaţiilor, cu utilizarea mijloacelor speciale destinate interceptării şi urmăririi vizuale”.

Legislaţia în vigoare garantează inviolabilitatea vieţii private, care interzic culegerea, păstrarea şi folosirea în mod arbitrar a informaţiei despre viaţa privată a persoanelor, conchide Procuratura Generală.

Potrivit unei investigaţii RISE, 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile şi chiar jurnalişti au fost interceptate telefonic şi filate de către guvernarea democrată. Unor activişti PAS le-a fost monitorizată şi viaţa privată în locuinţe fiindu-le instalate microfoane şi camere video.

La începutul lunii iulie, ministrul de Interne, Andrei Năstase a promis că va comunica cine a ordonat interceptările, câte legi au fost încălcate, cine a executat operaţiunile, unde au ajuns şi cine a folosit DVD-urile pe care a fost stocată informaţia solicitând totodată fostului procuror general Harunjen stabilirea abuzurilor comise în cazul „interceptărilor telefonice realizate în baza unor dosare de poliţie politică”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor