Primăvara a sosit, ora de vară va veni în curând

Doar o săptămână distanţă până la schimbarea orei. Ora de vară se schimbă, în fiecare an, în ultima duminică din martie, când ora 3.00 devine ora 4.00.
Fluture
Fluture (captură foto gab.com/groups/18)

Ora de vară soseşte. Schimbarea orei se va face în ultimul weekend al lunii martie 2021, mai exact în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, când ora 3:00 devine ora 4:00. Duminijcă, 28 martie 2021 va fi cea mai scurtă zi a anului, având teoretic 23 de ore. Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie - 31 octombrie.

Ceasul se dă înainte cu o oră şi, astfel ora 3:00 va deveni ora 4:00. Inutil să reamintim că este tehnologia cea care, în aceste vremuri, face totul automat, aşa că doar cei care folosesc ceasuri de mână manuale sau au ceasuri de perete vor trebui să îşi amintească să "actualizeze" dispozitivele la noua oră.

Parlamentul European dezbate în prezent posibilitatea eliminării orei de vară începând cu anul 2021. Deşi nu există încă o decizie fermă, este "foarte probabil" ca în viitorul apropiat să nu mai existe schimbări de oră primăvara şi toamna în Uniunea Europeană.

A sosit primăvara!

Primăvara anului 2021 a început sâmbătă, 20 martie şi va dura 92 de zile şi 18 ore, urmând să se încheie pe 21 iunie, odată cu începutul verii.

În acest sezon vor avea loc două eclipse. Prima dintre acestea pe 26 mai. Este o eclipsă totală de Lună care va fi vizibilă în estul Asiei, în Australia, Pacific şi America.

Pe 10 iunie va avea loc o eclipsă inelară de soare care va fi vizibilă parţial în America de Nord, Europa şi Asia. Banda de inelaritate va fi vizibilă în nord-estul Canadei, în Groenlanda (Danemarca) şi în nord-estul Rusiei.

Vor fi, de asemenea, trei luni pline. Prima lună plină de primăvară va fi pe 28 martie, iar următoarele pe 27 aprilie şi 26 mai.

Vor fi vizibile, de asemenea, şi planetele: pe tot parcursul primăverii, în zori, vor fi vizibile planetele Jupiter şi Saturn în timp ce la apus, Marte va fi vizibil pe tot parcursul sezonului, Mercur în mai şi Venus de la sfârşitul lui aprilie.

Primăvara va aduce şi două ploi de meteoriţi: cele mai importante vor fi Lyridele şi Eta Aquaridi (η Aquaridi).

Cea a Lyridelor este vizibilă în emisfera nordică (şi în sud, dar într-un ritm mai lent) între 16 şi 25 aprilie.

Ploaia de meteori Eta este vizibilă în fiecare an între 19 aprilie şi 28 mai. Observaţia lor este mai favorabilă din locurile situate la tropice, cum ar fi Insulele Canare şi în emisfera sudică, deşi pot fi observate şi în emisfera nordică. Eta Aquaridi sunt asociate cu cometa Halley, la fel ca şi ploaia de meteori Orionid, care are loc în octombrie.

Nu ne rămâne decât să privim cu speranţă cerul: de fiecare dată universul ne oferă un spectacol unic!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură