Primarul Sectorului 2, mesaj către Orban: Piaţa Obor nu e zona zoster. Oamenii au greşit, dar nu le putem pune lacătul

Radu Mihaiu în Piaţa Obor
Radu Mihaiu în Piaţa Obor (Facebook)

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, a criticat, sâmbătă, decizia Guvernului de a închide Piaţa Obor din Capitală ca urmare a nerespectării regulilor sanitare adoptate de autorităţi în vederea combaterii epidemiei de Covid. Edilul a susţinut că piaţa respectivă nu este o zonă zoster, aşa cum s-a exprimat premierul Ludovic Orban, ci un spaţiu care va fi reorganizat şi unde solidaritatea românească îşi va da testul maturităţii în această criză.

„Pandemia nu e vina guvernului, dar nici a oamenilor. E un moment greu prin care suntem obligaţi să trecem toţi. Ştiţi ce nu ajută? Să căutăm vinovaţi. Asta nu va încălzi pe nimeni şi e un joc necâştigător. Avem nevoie să căutăm soluţii care să ne asigure că nu lăsăm pe nimeni în urmă. Trăim nişte timpuri agitate în care am uitat să vorbim unii cu ceilalţi. Nu mai ştim cum e să arătăm respect celor din jur. Şi în niciun caz nu mai ştim cum să recunoaştem că greşim şi să reparăm ce se mai poate.

Da. La Obor, ca şi în toată România, pandemia nu a fost luată prea în serios. Nici informaţiile nu au fost mereu complete. Jocurile politice au provocat multe discuţii absurde. A fost o continuă ceartă între pro şi anti-mască. Ajunge! Am ajuns într-o situaţie dificilă. Capacitatea sistemului sanitar e pusă grav la încercare. Numărul de cazuri creşte galopant. Înţeleg de ce Guvernul a simţit nevoia să impună măsuri stricte, dar tot nu pot să ignor nevoia oamenilor. Nu e normal ca aceste măsuri să lovească disproporţional într-o anumită categorie de oameni - comercianţii din pieţe”, a precizat primarul pe pagina sa de Facebook.

Edilul a mai afirmat că, deşi Piaţa Obor nu a fost un exemplu în privinţa respectării regulilor sanitare, „nu putem să le punem lacătul pe mijlocul lor de supravieţuire”.

„Am vorbit azi din nou cu oamenii de acolo. Au înţeles. Şi-au admis greşelile şi sunt dispuşi să depună efortul necesar pentru a continua. De ei avem nevoie şi noi. De acolo ne cumpărăm mâncarea foarte mulţi dintre noi, oamenii din Bucureşti, nu doar din Sectorul 2. Ca ei, sper că am înţeles cu toţii că e nevoie de efort. Efort colectiv. Şi depindem unii de alţii pentru a ne fi un pic mai bine”, a adăugat Mihaiu.

De asemenea, primarul Sectorului 2 a susţinut că Piaţa Obor se va transforma: va fi reorganizată platforma de afară; se vor monta corturi adiţionale; tarabele vor fi amplasate astfel încât să existe mai mult spaţiu pentru traseele de circulaţie; comercianţii şi-au asumat că vor asigura o curăţenie sporită şi vor purta măşti; iar Poliţia Locală şi Poliţia Naţională au pregătit un plan de acţiune cu zeci de unităţi care vor garanta respectarea măsurilor.

„Am vorbit cu toţi cei implicaţi în această poveste. I-am ascultat şi voi prelua mesajul lor către autorităţile guvernamentale. Voi face o adresă către prefectură prin care voi solicita ca piaţa Obor, care îşi poate deschide pereţii laterali pentru a asigura circulaţia aerului, să îşi continue activitatea. În acelaşi timp, clienţii, comercianţii şi poliţia va trebui să demonstreze că se poate în condiţii de siguranţă. E nevoie de un efort din partea tuturor. E nevoie să fim responsabili. Piaţa Obor nu e zona zoster, ci e zona unde solidaritatea românească îşi va da testul maturităţii în această criză”, a conchis primarul.

Remarcile lui Radu Mihaiu vin în contextul în care, joi seara, la Digi 24, premierul Orban a anunţat că Piaţa Obor se va închide, ca urmare a aplicării măsurii de închidere a pieţelor în vederea limitării răspândirii noului coronavirus şi că, cel mai posibil, vor rămâne deschise doar pieţele în aer liber.

„Măsura se aplică în special pieţelor agroalimentare închise. Piaţa Obor se va închide. La Bucur Obor au fost în controale de n ori, de fiecare dată, nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile, portul măştii, distanţa la statul la coadă. Pur şi simplu nu se respectă, acolo parcă e o zonă zoster. Chiar este evidenţiată în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul. Nu poţi să cumperi cu card, trebuie să dai banul cash. Cel mai posibil vor rămâne deschise pieţele în aer liber, dar şi acolo cu măsuri foarte stricte, pentru că, în momentul în care îţi rămân mai puţine pieţe, poţi să le controlezi mai uşor”, a declarat premierul. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne