Primarii de sectoare doresc descentralizarea activităţii în cazul strângerii câinilor comunitari

Caini comunitari. (ro.wikipedia.org)
Epoch Times România
31.01.2011

Majoritatea primarilor de sectoare au declarat, duminică, după întâlnirea cu edilul şef al Capitalei, că este necesară o descentralizare a activităţii în cazul strângerii câinilor comunitari.

Primarul sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu a precizat că din anul 1990 şi până acum, municipalitatea "a tocat sume uriaşe de bani, dorind să aibă exclusivitate, pentru a rezolva această problemă". "Veţi avea surprize dacă veţi vedea ce sume s-au cheltuit (...)Am discutat de-a lungul timpului cu mai toţi primarii generali şi nu au vrut ca această activitate să fie transferată parţial la sectoare. Ideea lui Oprescu mi se pare bună - doreşte să construiască câteva adăposturi şi îi voi da tot concursul, detaşând oameni de la Administraţia Domeniului Public, să ajute acest program", a afirmat edilul.

La rândul său, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a afirmat că a solicitat delegarea de competenţe către sectoare.

"Să avem posibilitatea şi noi, primarii de sector să strângem câinii maidanezi şi să-i ducem în centrul pe care primarul general îl va construi în acest an. (...)Să avem posibilitatea legală să ne utilăm - nu avem posibilitatea legală să angajăm persoane. Nu vreau să interpretez legea, vreau să fie clară. Avem poliţia animalelor, dar nu ştiu (...) vreau să mă consult, (...) vreau să-mi dea CGMB expres această putere, ei descentralizează aceste atribuţii către sectoare", a menţionat Piedone.

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie a afirmat că este de acord cu formulele propuse de primarul general, adăugând că el nu poate strânge câinii neavând atribuţiile legale în acest sens.

"Eu nu pot să strâng câinii cu cei de la Spaţiul Locativ sau Protecţia Copilului. (...)Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: trebuie să ne organizăm. Primăria Capitalei a propus câteva formule sunt de acord cu toate formulele pentru că s-a tot mers în cascade, ba îl descentralizăm, ba că nu-l descentralizăm. Împreună trebuie să găsim cea mai bună formulă şi să îi dăm tot concursul pentru tot ceea ce-şi propune în acest proiect şi sprijin politic şi investiţiile pe care le va face, pentru că trebuie să rezolvăm această problemă", a mai spus Vanghelie.

În cazul incidentului în care o femeie a murit în sectorul cinci muşcată de mai mulţi câini vagabonzi, Vanghelie a catalogat "regretabil" cazul, nedorind să învinuască pe nimeni.

El a adăugat că acea femeie nu era angajată la ADP sectorul 5.

"E regretabil că a decedat o persoană, dar nu vreau să învinuiesc pe nimeni. (...)Aş fi putut să învinuiesc pe oricine şi îmi este uşor, dar eu cred că noi trebuie să depăşim situaţii în care să spunem "ăla este vinovat că nu este la mine", a precizat Vanghelie.

La rândul său, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a apreciat faptul că actuala administraţie a Primăriei sprijină ideea unui parteneriat cu sectoarele în problemă adunării câinilor vagabonzi.

El a adăugat că problema câinilor vagabonzi a fost folosită "atât de Traian Băsescu cât şi de ceilalţi primari, ca un exerciţiu de imagine pentru televiziune".

"Rezultatul este că suntem azi unde eram în anul 2000. (...)Noi avem organizat acest sistem în cadrul poliţiei comunitare - poliţia animalelor, din 2008 şi a funcţionat 2009-2010 cu destul de mult succes pe teritoriul sectorului 1, dar câinii au un sentiment foarte bun al teritoriului şi dacă îi iei dintr-un loc, vin alţii în locul lor", a conchis Chiliman.

La întâlnirea de duminică, de la sediul Primăriei Generale a Capitalei, au fost prezenţi primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, cel al sectorului 2, Neculai Onţanu, cel al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, al sectorului 5 Marian Vanghelie şi edilul sectorului 6 Cristian Poteraş. De la reuniune a lipsit primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor