Prima întâlnire între oficiali americani şi guvernul taliban. SUA cere eliberarea unor ostatici americani

Luptători talibani
Luptători talibani (Getty Images)

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, la sfârşitul săptămânii au avut loc discuţii cu reprezentanţii regimului taliban, la Doha, în Qatar. Pe agendă s-au aflat preocupări privind securitatea, terorismul şi transferul în siguranţă al cetăţenilor americani, afgani şi de alte naţionalităţi, precum şi asupra situaţiei drepturilor omului, inclusiv participarea semnificativă a femeilor şi a fetelor la toate aspectele societăţii afgane.

Mai mulţi membri ai noului guvern format de talibani s-au aflat, timp de mulţi ani, pe listele de persoane căutate de FBI sau ONU pentru activităţi teroriste, sau persoane eliberate de la închisoarea Guantanamo.

Sirajuddin Haqqani, şeful reţelei Haqqani, cunoscută pentru activitatea sa teroristă, sprijinită de Pakistan şi acţionând ca braţ al spionajului chinez în Afganistan, este ministru de Interne. Haqqani se află pe lista de persoane căutate de FBI, care a plasat o recompensă de 10 milioane USD pentru prinderea lui.

Unchiul lui Sirajuddin, Khalil Haqqani, este ministru pentru refugiaţi. FBI a pus o recompensa de 5 milioane USD pentru prinderea lui, din cauza relaţiei cu organizaţia Al Qaeda.

Mohammad Hassan Akhund este pe lista de sancţiuni a ONU, fiind liderul grupului taliban Shura.

Alţi patru bărbaţi eliberaţi din Guantanamo Bay, ca parte a schimbului de prizonieri care a dus la eliberarea sergentului Bowe Bergdahl în 2014, şi care acum se regăsesc în componenţa guvernului sunt: Noorullah Noori, ministrul graniţelor şi afacerilor tribale, Abdul Haq Wasiq, director al comunităţii de informaţii, Khairullah Khair, ministru al informaţiilor şi culturii, şi Mohammad Fazil Mazloom, adjunct al ministrului Apărării.

Sâmbătă, ministrul de Externe interimar al Afganistanului a declarat, pentru Al Jazeera, că reprezentanţii talibani au cerut, în discuţiile cu partea americană, ridicarea interdicţiei impuse rezervelor băncii centrale afgane.

Oficiali ai administraţiei Biden au declarat vineri, pentru Reuters, că delegaţia SUA va insista în discuţiile cu talibanii asupra eliberării cetăţeanului american răpit Mark Frerichs.

O altă prioritate viza obţinerea asigurării, din partea talibanilor, a respectării în continuare a angajamentului de a nu permite Afganistanului să redevină un focar pentru Al-Qaeda sau alte grupări extremiste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe