Presiuni comuniste: Ziarul Apple Daily va scoate mâine ultima sa ediţie în Hong Kong

Dispare unul dintre puţinele ziare care, alături de Epoch Times, au rămas anticomuniste în ciuda presiunii regimului de la Beijing
Percheziţie la ziarul Apple Daily din Hong Kong - 17 iunie 2021
Percheziţie la ziarul Apple Daily din Hong Kong - 17 iunie 2021 (Anthony Wallace/AFP via Getty Images)

Apple Daily, considerată printre puţinele publicaţii independente din Hong Kong, îşi va opri operaţiunile la miezul nopţii, cu ultima ediţie tipărită joi, după ce guvernul-marionetă al oraşului a îngheţat activele ziarului şi i-a arestat pe directorii săi.

Popularul tabloid cotidian a făcut anunţul la scurt timp după ce Consiliul de administraţie al Next Digital, compania mamă a Apple Daily, a declarat, miercuri, că „regretă să anunţe” decizia de închidere a ziarului pro-democraţie, citând „circumstanţele actuale care prevalează în Hong Kong”.

Iniţial, Apple Daily anunţase că ultima ediţie tipărită va ieşi pe 26 iunie, versiunea digitală fiind accesibilă până la ora 23:59 în aceeaşi zi.

„Compania mulţumeşte cititorilor pentru sprijinul lor loial, precum şi jurnaliştilor, personalului şi agenţilor de publicitate pentru angajamentul lor din ultimii 26 de ani”, a declarat într-un comunicat compania Next Digital.

Hong Kong Watch - un ONG care monitorizează situaţia drepturilor şi libertăţilor oraşului de la Londra - a emis, miercuri, o declaraţie de sprijin pentru ziarul Apple Daily după închiderea forţată a acestuia, spunând că marchează „o zi întunecată pentru Hong Kong”.

Închiderea operaţiunilor a survenit după ce peste 500 de poliţişti au fost trimişi să efectueze o percheziţie la sediul publicaţiei în 17 iunie şi au arestat cinci directori pentru că ar fi "colaborat cu forţe externe" pentru a pune în pericol securitatea naţională, o infracţiune ambiguă dintr-o aşa-numită lege de securitate naţională, impusă anul trecut de Partidul Comunist Chinez asupra centrului financiar.

Poliţia din Hong Kong a citat peste 30 de articole publicate de Apple Daily, acuzând directorii săi că ar face parte dintr-o presupusă conspiraţie pentru a impune sancţiuni străine Hong Kong-ului şi Chinei şi a declarat că articolele de presă încalcă legea securităţii naţionale.

Este primul caz în care guvernul oraşului Hong Kong, controlat de regimul comunist, a pretins că articole din presă încalcă legea securităţii naţionale.

Citiți și Guvernul din Hong Kong îngheaţă activele magnatului anti-comunist Jimmy Lai

Autorităţile au îngheţat, de asemenea, active în valoare de 18 milioane HKUSD (2,3 milioane USD) de la trei companii legate de ziar.

La 18 iunie, doi directori ai Apple Daily au fost acuzaţi de colaborarea cu „o ţară străină sau cu elemente externe care pun în pericol securitatea naţională” în temeiul articolului 29 din legea securităţii naţionale, care a intrat în vigoare în iulie 2020.

Apple Daily este cunoscut pentru atitudinea anti-comunistă şi critică faţă de actualul guvern pro-Beijing din Hong Kong în ultimii ani de proteste în masă.

Citiți și Virusul Wuhan, arme şi spionaj masiv: Un dezertor chinez de nivel foarte înalt ar fi în SUA, colaborând cu DIA

Magnatul media Jimmy Lai, care a fondat Next Digital şi deţine Apple Daily, este în prezent în închisoare, executând mai multe pedepse pentru participarea la mai multe demonstraţii pro-democraţie "neautorizate".

Până în prezent, peste 100 de persoane au fost arestate conform legii securităţii naţionale.

Anterior, miercuri, poliţia din Hong Kong a arestat un bărbat în vârstă de 55 de ani „sub suspiciunea că a conspirat pentru a colabora cu ţări străine sau forţe străine pentru a pune în pericol securitatea naţională”. Apple Daily l-a identificat pe bărbat ca fiind principalul său editorialist, care foloseşte pseudonimul Li Ping.

Citiți și Autorităţile din Macao şi Hong Kong interzic orice comemorare a masacrului de la 4 iunie

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe