Presiunea publică a avut efect. Coordonatorul represiunii din 10 august renunţă la şefia Jandarmeriei Prahova

Mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei, 10 august, 2018, Bucureşti
Mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei, 10 august, 2018, Bucureşti (Mihut Savu / Epoch Times)

Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei violente a jandarmilor la mitingul Diasporei din 10 august 2018, a renunţat la funcţia de şef interimar al Jandarmeriei Prahova, transmite instituţia. Retragerea lui Cazan vine în condiţiile în care în spaţiul public s-au stârnit valuri de indignare după numirea acestuia în post, numire văzută drept o sfidare la adresa zecilor de mii de români paşnici gazaţi şi agresaţi doar pentru că au ieşit în stradă să susţină justiţia şi să ceară o clasă politică fără corupţi.

Concret, Cazan şi-a retras acordul privind împuternicirea sa în funcţia de inspector-şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova, şi va rămâne cu atribuţiile de adjunct al şefului Jandarmeriei Bucureşti.

Redăm integral comunicatul Jandarmeriei Prahova, citat de G4Media:

"În urma discuţiilor apărute în spaţiul public care afectează imaginea Jandarmeriei Române, începând cu data de astăzi,

04.01.2021, lt. col. Laurenţiu Cazan a decis să-şi retragă acordul privind împuternicirea sa în funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova.

Pentru asigurarea continuităţii comenzii, la conducerea Inspectoratului va rămâne prim-adjunctul inspectorului şef, colonel Dragoş Buzoianu.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, cu aceeaşi dată, prin ordin al inspectorului general al Jandarmeriei Române, ofiţerul urmează să îndeplinească atribuţiile avute înainte de această împuternicire", transmite Jandarmeria.

Reamintim că, la sfârşitul lunii decembrie, în spaţiul public a apărut informaţia potrivit căreia coordonatorul intervenţiei violente a jandarmilor de la mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei, din 10 august 2018, Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, a fost numit inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova (IJJ Prahova).

Laurenţiu Cazan a fost şi avansat în grad, căci la mitingul de acum 2 ani din Piaţa Victoriei era maior, iar acum pe site-ul Jandarmeriei Prahova apare cu gradul de locotenent – colonel.

Precizăm că Laurenţiu Cazan - împreună cu comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonel Cucoş Gheorghe şi colonelul Şindile Ionuţ - a fost anchetat de DIICOT în dosarul violenţelor jandarmilor la mitingul Diasporei, toţi cei numiţi fiind acuzaţi de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, dar dosarul a fost clasat parţial în 26 iunie 2020.

Ca urmare a valului de indignare stârnit în rândul opiniei publice de decizia de clasare, şefa DIICOT de la acea vreme, Giorgiana Hosu, avea să anunţe ulterior că a infirmat ordonanţa prin care acuzaţiile aduse şefilor jandarmeriei erau clasate. Instanţa urmează să se pronunţe asupra ordonanţei de redeschidere a urmăririi penale.