Preşedinta Maia Sandu a avut o întâlnire cu vicepreşedinta SUA Kamala Harris, la Casa Albă

Maia Sandu a avut, la Casa Albă, o discuţie cu Kamala Harris
Maia Sandu a avut, la Casa Albă, o discuţie cu Kamala Harris (presedinte.md)

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut marţi seară, la Casa Albă, o discuţie cu Kamala Harris, vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii. Lidera de la Chişinău i-a vorbit despre situaţia de acasă şi problemele majore cu care se confruntă cetăţenii, în special după începutul agresiunii ruse în Ucraina.

„I-am mulţumit pentru sprijinul oferit de SUA în lupta împotriva corupţiei, pentru asistenţa destinată creşterii competitivităţii mai multor sectoare ale economiei, pentru ajutor în depăşirea crizei energetice”, a menţionat preşedinta Maia Sandu.

De asemenea, şefa statului a vorbit despre eforturile de a menţine pacea şi ordinea în ţară, despre agenda de integrare europeană şi despre dorinţa cetăţenilor R. Moldova de a rămâne parte a lumii libere, de a construi o economie puternică şi un stat care preţuieşte şi protejează fiecare cetăţean al său.

„Putem realiza aceste lucruri prin multă muncă şi cu sprijinul partenerilor noştri. Am reconfirmat, în acest context, angajamentul nostru de a consolida în continuare parteneriatul strategic moldo-american”, a punctat Maia Sandu după întrevederea cu Kamala Harris.

În cadrul vizitei de lucru la Washington, preşedinta Maia Sandu s-a mai întâlnit cu Jennifer Granholm, Secretar de Stat pentru Energie al SUA. Discuţia s-a focusat pe criza energetică severă prin care trece R. Moldova şi felul în care SUA poate să ajute la depăşirea ei. Cu senatorul democrat Bob Menendez, preşedinte al Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului SUA, şi cu senatoarea Jeanne Shaheen, membră a acestei comisii discutând despre securitatea regională, compromisă de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, şi crizele declanşate de aceasta.

Preşedinta R.Moldova s-a întâlnit şi cu ambasadoarea SUA la Organizaţia Naţiunilor Unite, Linda Thomas-Greenfield. Acestea au vorbit despre situaţia precară de securitate în regiune, cauzată de războiul Rusiei în Ucraina, şi despre eforturile de gestionare a crizei umanitare, provocate de acesta. Cu Secretarul de Stat al Trezoreriei americane, Janet Yellen, discuţia s-a focusat pe acţiunile anticorupţie întreprinse de autorităţile de la Chişinău şi pe sprijinul de care are nevoie pentru a accelera în acest proces.

Şefa statului a discutat şi cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti despre cum evoluează lucrurile în Moldova şi cum pot ei ajuta la dezvoltarea ţării, chiar dacă locuiesc peste ocean. Mai mult, Maia Sandu i-a încurajat pe conaţionali să vină să investească în Moldova şi i-a asigurat că autorităţile lucrează pentru ca ţara să devină mai confortabilă pentru cei care o vizitează, dar şi pentru cei care locuiesc aici.