Premierul Sloveniei: Unii europarlamentari ar fi „marionetele lui Soros”

Primul ministru sloven, Janez Jansa.
Primul ministru sloven, Janez Jansa. (Jure Makovec / AFP / Getty Images)

Premierul sloven Janez Jansa, a cărui ţară se află la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a stârnit joi un scandal, după ce a distribuit o fotografie pe Twitter, în care miliardarul american George Soros apare alături de mai mulţi europarlamentari. Janez Jansa i-a numit pe respectivii eurodeputaţi „marionetele lui Soros în Parlamentul UE”.

Postarea a fost făcută în momentul în care membri ai Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European se aflau în Slovenia pentru a evalua situaţia statului de drept şi libertatea mass-media.

Pe Twitter, Jansa i-a acuzat pe europarlamentari de lipsă de echidistanţă şi a întrebat cât de des au făcut aceştia vizite unui cancelar german, unui prim-ministru olandez sau unui preşedinte francez.

David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a criticat în termeni duri postarea lui Jansa.

„Atacurile la adresa membrilor acestei instituţii sunt şi atacuri asupra cetăţenilor europeni”, a scris Sassoli pe Twitter. „Îi cerem urgent lui (Jansa) să înceteze provocările la adresa membrilor (Parlamentului European)”, a adăugat preşedintele PE. „O colaborare constructivă cu preşedinţia rotativă a Consiliului se poate baza numai pe încredere reciprocă şi respect”, a mai scris David Sassoli.

Premierul olandez Mark Rutte a reacţionat imediat şi a taxat postarea ca fiind de „prost gust”. În fotografie apare Hans van Baalen, membru al partidului lui Rutte, care a murit în luna aprilie la vârsta de 60 de ani. Rutte l-a convocat pe ambasadorul Sloveniei la Haga în urma incidentului.

„Condamn în termenii cei mai fermi postarea de prost gust a lui Janez Jansa despre europarlamentari”, a scris pe Twitter Mark Rutte. „Guvernul tocmai i-a transmis acest mesaj şi ambasadorului sloven la Haga”, a adăugat premierul olandez.

Postarea lui Janez Jansa cu Soros pare să fi fost ştearsă în cursul serii de joi. Cu toate acestea, prim-ministrul Sloveniei a postat o serie de tweet-uri adresate omologului său olandez, referindu-se la asasinarea în iulie, la Amsterdam, a jurnalistului de investigaţii Peter R. De Vries. „Mark, nu-ţi pierde timpul cu ambasadorii şi cu libertatea presei în Slovenia. Împreună cu Sophie in 't Veld, mai bine v-aţi proteja jurnaliştii de crimele din stradă”, a scris Jansa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe