Premierul R. Moldova: Admirăm puterea şi rezistenţa poporului ucrainean şi vom asigura, în continuare, asistenţa necesară celor peste 85.000 de cetăţeni ai Ucrainei

Natalia Gavriliţa şi Denis Şmigal
Natalia Gavriliţa şi Denis Şmigal (gov.md)

Prim-ministra Republicii Moldova a întreprins marţi, 6 decembrie, o vizită de lucru la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Denis Şmîgal. De asemenea, şefa executivului de la Chişinău, a vizitat oraşele Bucea şi Irpin, distruse şi pustiite în urma atacurilor ruseşti asupra Ucrainei.

Aprofundarea cooperării moldo-ucrainene în sectorul energetic şi economic, continuitatea proiectelor comune în domeniul transportului şi al infrastructurii, viziunile ambelor state privind implementarea cu succes a agendei europene - au fost principalele subiecte examinate la întrevederea prim-miniştrilor Natalia Gavriliţa şi Denis Şmîgal, desfăşurată, astăzi, la Kiev.

În timpul discuţiilor, Natalia Gavriliţa a exprimat susţinere poporului ucrainean, inclusiv cetăţenilor refugiaţi în ţara noastră, şi a reiterat suportul Republicii Moldova pentru integritatea teritorială a Ucrainei, se arată într-un comunicat de presă al executivului de la Chişinău.

„În fiecare zi admirăm puterea şi rezistenţa poporului ucrainean. Deplângem fiecare viaţă nevinovată, pierdută în acest război nedrept. Suntem pe deplin solidari cu poporul ucrainean şi vom asigura, în continuare, asistenţa necesară celor peste 85.000 de cetăţeni ai Ucrainei, care rămân în Republica Moldova”, a declarat prim-ministra Gavriliţa.

Oficialii au vorbit şi despre criza energetică, care a lovit atât Ucraina, cât şi Republica Moldova. Infrastructura energetică a Ucrainei este deteriorată în urma bombardamentelor ruseşti şi sunt necesare soluţii rapide pentru asigurarea cu resurse energetice a populaţiei ambelor state.

De asemenea, şefii executivelor de la Chişinău şi Kiev au subliniat necesitatea de extindere a comerţului transfrontalier şi continuare a proiectelor comune de conectivitate a transportului.

În context, oficialii au relevat lansarea curentă a liniei de cale ferată Basarabeasca-Berezino şi a rutei feroviare de pasageri Kiev-Chişinău, care vor contribui la stimularea relaţiilor comercial-economice şi vor facilita deplasarea în siguranţă a cetăţenilor din ambele ţări.

„Credem că proiectele comune de infrastructură vor impulsiona comerţul bilateral şi vor favoriza exportul produselor noastre către pieţele UE. Astfel, va fi creat un mecanism durabil pentru asigurarea securităţii alimentare atât în Republica Moldova şi Ucraina, cât şi la nivel regional”, a subliniat prim-ministra Gavriliţa.

În cadrul întrevederii, cei doi premieri au semnat şi un Acord privind cooperarea în domeniul învăţământului superior, pe un termen de 5 ani.

Documentul prevede acordarea anuală, pe baza de reciprocitate, a burselor gratuite de licenţă, masterat şi doctorat, organizarea instruirilor, seminarelor, stagiilor de practică şi de perfecţionare pentru studenţii şi cadrele didactice din Republica Moldova şi Ucraina.

De asemenea, părţile au agreat cooperarea în domeniul învăţământului superior prin elaborarea de proiecte comune în cadrul programelor Uniunii Europene, Consiliului Europei, Organizaţiei Naţiunilor Unite, UNESCO şi altor organizaţii internaţionale.