Premierul italian Conte se gândeşte la alegeri anticipate, obligaţiunile italiene alunecă

Premierul italian Giuseppe Conte
Premierul italian Giuseppe Conte (Jim Watson/AFP/Getty Images)

Obligaţiunile italiene au scăzut vineri, continuând trendul de joi, după ce Corriere della Sera a transmis că premierul italian Giuseppe Conte ar putea cere noi alegeri, fiind din ce în ce mai tentat de votul anticipat din cauza rezultatelor noilor sondaje.

Potrivit Bloomberg, Conte, care a pierdut un aliat cheie în Parlament săptămâna trecută, trece printr-o perioadă mai dură decât era de aşteptat, încercând să îşi reconstruiască majoritatea, iar tabăra sa încearcă să-i cucerească pe parlamentari folosind ameninţarea alegerilor anticipate, chiar dacă acest lucru este considerat pe scară largă o opţiune puţin probabilă.

Citiți și 10 manageri ai gigantului italian Leonardo arestaţi pentru "corupţie"

Conte, în vârstă de 56 de ani, care nu are niciun partid al său şi a fost smuls din obscuritate pentru a deveni premier în 2018, consideră că alegerile anticipate sunt o posibilitate, pe baza unor sondaje de opinie ce sugerează că ar putea câştiga 15% sau mai mult, conform publicaţiei Bloomberg, care citează un oficial familiarizat cu situaţia.

Cu toate acestea, aliaţii lui Conte din cadrul coaliţiei spun în privat că vor refuza să-l urmeze pe această cale şi, dacă persistă, ar putea ajunge să se întoarcă la catedra de profesor de drept, a spus oficialul.

Citiți și Premierul italian Giuseppe Conte rămâne brusc fără un partener de coaliţie

Membrii coaliţiei se tem, de asemenea, că un vot va ridica statutul opoziţiei de centru-dreapta condusă de Matteo Salvini şi, în eventualitatea unor noi alegeri, mulţi îşi vor pierde locurile, deoarece parlamentul a fost redus în urma reformelor.

Conte, care a câştigat voturi de încredere în ambele camere ale parlamentului la începutul acestei săptămâni, dar care nu a reuşit să obţină o majoritate absolută în Senat, încearcă să atragă senatorii din Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, centriştii, parlamentarii neafiliaţi şi chiar membri ai partidului Italia Viva al lui Matteo Renzi, care a abandonat coaliţia săptămâna trecută.

Oficialii din cele două forţe principale ale coaliţiei, Mişcarea Cinque Stelle şi Partidul Democrat de centru-stânga, încearcă să-i convingă pe parlamentari că refuzul de a-l sprijini pe Conte ar duce la alegeri anticipate. Dar senatorii vizaţi de tabăra Conte nu şi-au anunţat încă public sprijinul, pe fondul rapoartelor despre negocieri legate de favoruri, inclusiv locuri de muncă guvernamentale.

Preşedintele Sergio Mattarella, care ar supraveghea orice încercare de a forma un nou guvern, l-a presat pe Conte să rezolve impasul rapid şi să asigure o majoritate stabilă. Scenariile posibile dacă premierul eşuează includ un nou guvern Conte, o alianţă similară sub un alt premier sau o coaliţie mai largă.

Ştirile au fost primite prost de pieţe, deoarece noile alegeri ar întârzia reformele cruciale pentru ţară şi accesul în timp util la pachetul UE şi ar mări incertitudinea investitorilor cu privire la unele acorduri susţinute de guvern, inclusiv vânzarea băncii Monte Paschi di Siena SpA.

Raportul, survenit pe fondul unei vânzări de obligaţiuni în ultimele zile, a stârnit joi îngrijorări legate de ritmul de cumpărare a obligaţiunilor de la BCE, când banca centrală a spus că ar putea să nu folosească tot „pachetul” său QE.

Randamentul italian pe 10 ani s-a tranzacţionat ultima dată la 0,73%, cel mai înalt nivel de la începutul lunii noiembrie, căderea ducând randamentele italiene pentru obligaţiunile pe 10 ani către o creştere săptămânală de 12 puncte, cea mai mare din aprilie.