Premierul acuză un boicot şi cere vot de urgenţă pe legea privind carantinarea: Unele instituţii au acţionat ca filiale PSD

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că va cere Parlamentului să voteze în procedură de urgenţă proiectul de lege privind carantina şi izolarea adoptat azi de Guvern. Şeful executivului a acuzat faptul că unele instituţii se comportă ca nişte „filiale declarate ale PSD” şi au sabotat demersurile guvernului pe durata pandemiei de Covid-19.

„Orice demers al guvernului şi al autorităţilor a fost boicotat, îngreunat şi aş spune în multe privinţe sabotat de atitudinea unor oameni politici, de decizii care au fost luate împotriva voinţei Guvernului şi de atitudinea unor instituţii publice care s-au comportat ca nişte filiale declarate ale PSD. La fiecare lovitură dată împotriva dreptului cetăţenilor români la sănătate, am avut soluţii şi de data asta iar venim cu soluţii”, a spus Orban la începutul şedinţei de Guvern.

Prim-ministrul Orban afirmă că „suntem acum în faţa unei situaţii de o gravitate fără precedent care s-a creat în urma unei decizii a CCR”.

„CCR a decis că nu există bază legală pentru ca cetăţenii diagnosticaţi ca bolnavi să fie trataţi în spital, şi că orice pacient care este infectat cu Covid-19 şi nu vrea să stea în spital, poate să plece din spital. De asemenea, CCR ne-a lăsat fără instrumentul pentru a lua deciziile de izolare la domiciliu, de carantinare a persoanelor în spaţii instituţionalizate şi de asemenea de a carantina localităţi, cartiere, zone.

Cum am fi putut reacţiona, de exemplu, la Suceava sau în alte localităţi în care s-a produs o creştere rapidă a numărului de infecţii, dacă nu am fi avut la dispoziţie pârghia carantinării? S-a şi văzut că pârghia carantinării pe de o parte a oprit riscul de transmitere în alte localităţi din localităţi cu nivel de infectare foarte mare şi a permis restabilirea situaţiei într-un termen relativ scurt acolo unde a fost instituită carantinarea”, a subliniat Ludovic Orban.

Şeful executivului a anunţat că „şedinţa de azi are un singur punct pe ordinea de zi, şi anume legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic”.

„Vă spun că exista baza legală şi înainte, pentru toate măsurile pe care le-am luat. Şi îmi pun aşa o întrebare unde am fi fost dacă nu am fi putut să luăm toate aceste măsuri de izolare la domiciliu instituiam carantinarea şi de introducere în carantină instituţionalizată. Noi am avut o expunere uriaşă pentru persoanele care au venit din ţările cu focar, din ţări cu un nivel foarte răspândit al epidemiei. Dacă nu an fi avut la îndemână această pârghie, probabil numărul de cazuri din România ar fi fost de 10-20 de ori mai mare, dacă nu şi mai numeros.”, a argumentat liderul PNL.

În acest context, premierul Ludovic Orban şi-a exprimat revolta faţă de faptul că unele instituţii ale ţării s-au implicat în boicotarea măsurilor luate de guvern pe timpul perioadei de vârf a pandemiei.

„Îl vom transmite în Parlament, voi solicita Parlamentului procedura de urgenţă, astfel încât să restituim baza legală care să ne permită să combatem eficient, să avem la dispoziţie instrumentele ca în celelalte ţări, eu nu ştiu vreo altă ţară afectată de epidemie să se întâmple ce s-a întâmplat în România, cu implicarea unor instituţii, de boicotare a oricărei măsuri a guvernului. Va trebui să convingem parlamentarii că este vital să dezbatem cât mai rapid şi să adoptăm acest proiect de lege astfel încât să avem toate instrumentele necesare la dispoziţie pentru a apăra viaţa şi sănătatea românilor”, a precizat Orban.

Reamintim că săptămâna trecută Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie. Concret, CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale întrucât sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne