Premieră românească absolută: Documentarul "Colectiv", al lui Alexander Nanau, intră în finala premiilor OSCAR

Statuete Oscar
Statuete Oscar (Matt Sayles/A.M.P.A.S./Getty Images)

Documentarul "Colectiv", al regizorului Alexander Nanau, în care este povestită drama victimelor incendiului din 2015 din clubul bucureştean, precum şi modul în care autorităţile au gestionat tragicul incident, a fost nominalizat oficial, luni, la premiile Oscar 2021, a anunţat Libertatea.ro.

Este pentru prima dată în istorie când o producţie românească intră în cursa finală pentru Oscar iar vestea vine după ce, în urmă cu câteva zile, acelaşi documentar a fost nominalizat la Premiile BAFTA (premiile Academiei Britanice de Film).

„Colectiv” a fost nominalizat la 2 categorii, respectiv „Cel mai bun documentar” şi „Cel mai bun film străin”.

Potrivit sursei citate, în cei 65 de ani de când ţările trimit propunerile lor pentru Oscar, doar trei documentare prinseseră nominalizări la Film internaţional. Colectiv va fi, în 2021, cel de-al patrulea documentar din istorie care se bate, la Film internaţional, pentru o statuetă de aur.

Evenimentul este unul cu adevărat istoric, întrucât pentru prima dată România, după 35 de ani de încercări, e nominalizată la Oscar. E a doua oară în istoria Oscarului, după Honeyland, când un film documentar, pelicula românească Colectiv, are două nominalizări.

Nu în ultimul rând, este pentru prima oară când un ziar românesc şi investigaţiile jurnaliştilor de aici primesc o asemenea recunoaştere, la un nivel de elită globală, documentarul incluzând şi culisele uneia dintre cele mai răsunătoare anchete jurnalistice ale Gazetei Sporturilor - cazul Hexi Pharma.

”’Colectiv’ nu este un loc, este o uşă. În mâinile lui Alexander Nanau, clubul de noapte din Bucureşti care a ars la 30 octombrie 2015, cu 64 de morţi şi cu răniţi mai mulţi decât dublul celor morţi, transcende singura poveste de neglijenţă vinovată şi superficialitate criminală - de parcă nu ar fi fost suficient - şi devine punctul de acces către un sistem de putere corupt din temelii, o bombă cu ceas pregătită de cine ştie cât timp să explodeze. [...] În final, Colectiv nu decretează nici învingători, nici învinşi, ci subliniază eroziunea progresivă a încrederii într-un sistem democratic şi modul în care diluarea responsabilităţii generează monştri. [...] Cu o înfrânare a expunerii şi o sagacitate analitică care l-ar face invidios pe Noam Chomsky, el prezintă o tristă colecţie de strategii de diversiune în masă: ascundere, liniştire, acoperire, blamare, răspândirea noroiului şi, în cele din urmă, diluarea adevărului într-un ocean de stimuli”, scria Mico Vignoli într-o cronică publicată pe site-ul italian „Cinefilia Ritrovata”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură