Precizări ale MECTS privind reorganizarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU)

Epoch Times România
29.06.2012

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare nu se desfiinţează prin Ordinul ministrului Educaţiei nr.4608 publicat vineri în Monitorul Oficial al României, ci se reorganizează, precizează MECTS într-un comunicat de presă.

Ministerul Educaţiei respinge "ferm" încercările de politizare a acestei decizii şi consideră gesturile de astăzi ale unor membri din Consiliul General al CNATDCU "politice, fără nici o relevanţă ştiinţifică, fapt care a dus la dorinţa altor membri din acest Consiliu General de a boicota, prin absenţă, astfel de gesturi".

"Prin atitudinea lor, unii membri ai Consiliului General al CNATDCU au riscat compromiterea acestei instituţii", adaugă sursa citată.

Potrivit MECTS, decizia luată de ministrul interimar Liviu Pop are la bază, în afara problemelor de funcţionalitate constatate în cazul acestui for, intenţia de a crea un Consiliu echilibrat din punct de vedere al reprezentării sistemului academic din România.

MECTS precizează că prin Nota din data de 19.05.2011, semnată de fostul secretar de stat Cătălin Baba, se fac precizări în legătură cu procedurile şi responsabilităţile legate de plagiat.

"Ca urmare a acestei Note, aprobată de către domnul secretar de stat Cătălin Ovidiu Baba, sesizările de plagiat se trimit către Consiliul Naţional de Etică, organism abilitat prin lege în analiza şi rezolvarea acestor cazuri", subliniază sursa citată.

Totodată Ministerul susţine că până în prezent aproximativ 25% din Consiliul general era format din membri ai Universităţii Bucureşti şi, de asemenea, în restul componenţei Consiliului General se regăseau reprezentate un număr restrâns de unităţi de învăţământ superior.

"Acest lucru a trezit nemulţumire în multe zone ale mediului academic din România. Am considerat că este absolut necesară o reprezentare mai largă a mediului universitar în cadrul CNATDCU, atât din punct de vedere al unităţilor de învăţământ, cât şi din punct de vedere al specializării celor care ocupă locurile din acest for", precizează MECTS.

Comunicatul menţionează că membrii actuali ai Consiliului general îşi păstrează această calitate.

Totodată comunicatul precizează că urmare a intrării în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale au fost înregistrate la MECTS şi repartizate la DGÎSERSD mai multe sesizări privind abateri grave de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică şi activitatea universitară.

"Având în vedere prevederile legale menţionate, precum şi rezoluţia dlui consilier Răzvan Florian, DGÎSERSD a redirecţionat sesizările către ANCS - Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării. Sub semnătura dlui preşedinte Ion Stănciulescu, documentele au fost returnate Direcţiei Generale învăţământ Superior cu menţiunea că "sesizările respective nu intră în aria de atribuţii şi competenţe a CNECSDTI".

Faţă de cele prezentate mai sus, vă rugăm să aprobaţi redirecţionarea sesizărilor către Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, organismul abilitat prin lege în analizarea şi rezolvarea acestor cazuri", se arată în nota MECTS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor