Ponta pune capăt speculaţiilor despre Congresul (şi ruperea) USL
alte articole
Ponta pune capăt speculaţiilor despre eventuala organizare a unui congres USL pentru a reconfirma candidatura lui Antonescu la prezidenţialele din acest an. Această ideea ar fi "o prostie", a afirmat premierul Ponta, luni, prima zi lucrătoare din an. Disputele din teritoriu între PSD şi PNL, din ce în ce mai dese şi puternice în ultimul timp, pot fi rezolvate prin "mediere la nivel central" şi "coerenţă politică", a mai declarat Ponta, afirmând că a ajuns la un consens cu Crin Antonescu pe acest subiect:
"Eu am discutat cu Crin Antonescu astăzi şi mi-a zis "Dom'ne, asta e...nu are niciun sens, ce, facem iar, un congres o dată pe săptămână ? A doua zi, presa oricum o să spună că ne-am certat", a redat Ponta conversaţia cu Crin Antonescu, afirmând că la Botoşani, locul de unde a apărut ideea organizării unui congres USL, există o colaborare oficială între PNL şi PDL, informează Realitatea.net
Reamintim că, în data de 3 ianuarie, vicepreşedintele PNL Florin Ţurcanu a declarat că va propune în viitoarea şedinţă a Biroului Politic Central al PNL organizarea unui Congres extraordinar al Uniunii Social Liberale, pentru a decide candidatura lui Crin Antonescu la funcţia de preşedinte al României: "Rămânem la guvernare în USL, facem congres comun, PNL, PSD, PC, UNPR şi validăm candidatura lui Crin Antonescu. Nu putem sta în agonia asta", şi-a motivat cererea Florin Ţurcanu, în al cărui judeţ, Botoşani, au avut loc unele dintre cele mai aprigi dispute între PNL şi PSD.
Cererea lui Ţurcanu a stârnit ample comentarii şi speculaţii de "rău" augur pentru viitorul colaborării PSD-PNL, în special în rândurile social-democraţilor. Vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea, chiar a afirmat că în martie ar fi un moment ideal pentru ruperea USL.
Toate aceste speculaţii au fost curmate de declaraţiile făcute luni de Ponta care şi-a exprimat opinia că diferendele din teritoriu ar putea fi rezolvate printr-o mediere la nivel central. USL va însemna în continuare USL, iar liderilor PSD din teritoriu li se va cere să respecte angajamentul faţă de liberali.
"Acolo unde sunt probleme trebuie să intervenim de la nivel central, pentru ca să se respecte Protocolul USL şi de către PSD, şi de către PNL. Ideea este să facem o mediere la nivel central, pornind de la principiul că, dacă avem o alianţă la centru, şi la nivel local trebuie să fie la fel. Noi vom cere că peste tot USL să însemne USL, iar PSD să îşi respecte, acolo unde are majoritate, angajamentul faţă de colegii liberali. E o chestiune de coerenţă politică la nivel teritorial şi de a respecta ce au votat oamenii" a afirmat liderul PSD.
USL nu se va rupe, ci va continua să "lupte" pentru obiective "europene comune" - alegerile europarlamentare - şi pentru schimbarea "regimului" Băsescu în acest an. Liderii din teritoriu vor trebui să se supună, de dragul "binelui" general. În plus, USL s-a format la iniţiava liderilor de la Bucureşti şi dacă se va rupe, se va rupe tot de sus în jos, vocile din teritoriu neavând mare lucru de spus:
"Până la urmă USL-ul s-a format într-un proiect la care Crin Antonescu şi cu mine, după aceea Daniel Constantin, Liviu Dragnea, Radu Stroe, Edi Hellvig, am participat, s-a format de sus în jos. Ştiţi că la început nimeni din teritoriu nu vroia să facem USL. Deci, nu se poate rupe decât tot de sus în jos", a spus Victor Ponta.