Polonia dispusă să ajute R. Moldova să parcurgă cât mai rapid paşii spre integrarea UE: Dosarul transnistrean activ nu este un impediment


Tomasz Grodzki şi Natalia Gavriliţa, Chişinău
Tomasz Grodzki şi Natalia Gavriliţa, Chişinău (gov.md)

Susţinerea Poloniei în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană a fost unul dintre subiectele de discuţie din cadrul întrevederii prim-ministrei de la Chişinău, Natalia Gavriliţa, cu mareşalul Senatului Republicii Polone, Tomasz Grodzki, care se află într-o vizită oficială la Chişinău, împreună cu un grup de senatori polonezi.

În cadrul discuţiilor, şefa Executivului a mulţumit pentru asistenţa tehnică şi financiară, oferită de Polonia, în depăşirea crizei economice şi energetice cu care se confruntă Republica Moldova. Natalia Gavriliţa a menţionat că, datorită suportului partenerilor UE, R. Moldova a reuşit să îşi consolideze securitatea energetică, să reducă dependenţa de „Gazprom” şi să pună bazele unui amplu proces de diversificare a resurselor energetice.

„Asistenţa financiară oferită de Republica Polonă ne-a ajutat să minimizăm consecinţele războiului împotriva Ucrainei - ţară care are toată susţinerea noastră în lupta pentru protejarea valorilor Uniunii Europene. Vrem să construim un stat rezilient, democratic şi prosper, iar investiţiile poloneze sunt binevenite pentru a valorifica potenţialul nostru de creştere”, a subliniat şefa cabinetului de miniştri.

Totodată, Gavriliţa a mulţumit Poloniei pentru acţiunile întreprinse pe parcursul preşedinţiei în OSCE, în vederea facilitării dialogului transnistrean, şi pentru susţinerea în procesul de integrare europeană. Totodată, partea moldovenească a solicitat susţinerea Poloniei în cadrul iniţiativei Coridoarele solidarităţii, lansată, anul trecut, de Comisia Europeană, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.

În context, mareşalul Senatului Republicii Polone, Tomasz Grodzki, a menţionat că Republica Polonia este dispusă să ofere expertiza tehnică necesară pentru accelerarea implementării agendei europene şi a subliniat că dosarul transnistrean nu este un impediment în această cale.

„Senatul Republicii Polonia nu vrea să fie un spectator pasiv în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Vrem să împărtăşim din experienţa noastră, să vă ajutăm să parcurgeţi cât mai rapid toţi paşii birocratici necesari. Ca senatori, vrem să ştiţi că dosarul transnistrean activ nu este un impediment în calea integrării europene”, a subliniat Tomasz Grodzki.

Oficialii au exprimat necesitatea de activizare a dialogului pe platforma Comisiei interguvernamentale moldo-poloneze, în vederea aprofundării relaţiilor comercial-economice bilaterale. De asemenea, va fi stabilită o formulă de cooperare, la nivel parlamentar, în vederea livrării expertizei necesare in procesul de aderare al Republicii Moldova la UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe