Polonia acuză Rusia de alimentarea fluxului de migranţi dinspre Bielorusia

Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko.
Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko. (Captură Foto)

Polonia susţine că Rusia se află în spatele crizei migranţilor care asaltează graniţele estice ale Uniunii Europene şi că oferă sprijin logistic Bielorusiei pentru susţinerea fluxului de migranţi care încearcă să treacă graniţa de est a Poloniei din Bielorusia.

Guvernul polonez a descris această acţiune a Moscovei drept „un plan de agresiune împotriva Poloniei”.

„În opinia guvernului (polonez - n. red.), criza migratorie se desfăşoară cu sprijin important din partea Federaţiei Ruse, deşi Moscova nu doreşte să fie asociată cu această problemă”, a declarat Stanislav Zarin, purtător de cuvânt al ministrului care coordonează serviciile de informaţii poloneze.

„Moscova este unul dintre centrele de transport aerian” folosite de migranţii care apoi ajung la graniţa poloneză, iar „reţeaua logistică a liniilor de cale ferată ruse conectate cu oraşele din regiunea vestică a Bielorusiei a fost schimbată în septembrie”, a remarcat oficialul polonez. „Avem date concrete despre participarea Rusiei la acest proces”, a asigurat el.

Zarin a făcut o legătură şi cu recentele manevre militare comune desfăşurate de Rusia şi Bielorusia, intitulate „Zapad”, susţinând că Polonia are dovezi că „ruta migratorie a fost organizată în timpul acestor manevre”.

Această operaţiune trebuie privită ca parte a „acţiunilor agresive” desfăşurate de Rusia şi care mai cuprind „propaganda şi atacurile informatice ale hackerilor ruşi împotriva Poloniei” sau „manipularea preţului gazelor pentru a şantaja UE şi a obţine darea în folosinţă cât mai repede a gazoductului Nord Stream 2”, a mai spus purtătorul de cuvânt polonez

La graniţa dintre Polonia şi Bielorusia au fost trase focuri de armă, din partea bielorusă la începutul lunii octombrie.

Ca răspuns la represaliile europene faţă de regimul de la Minsk, dictatorul bielorus Alexander Lukaşenko a început să sprijine valul de migranţi ilegali care doresc să ajungă în UE.

Pentru a opri fenomenul, Polonia a desfăşurat la graniţa bielorusă 10.000 de membri ai forţelor de securitate, dintre care 6.000 de militari.

Polonia, Lituania şi Letonia au impus stare de urgenţă la graniţele lor cu Bielorusia pentru a controla migraţia ilegală.

Cu toate acestea, guvernul polonez este tot mai criticat de Bruxelles pentru respingerea migranţilor, care acuză tratamente inumane aplicate asupra acestora.

Comisia Europeană i-a convocat, joi, pe ambasadorii polonez, leton şi lituanian la o discuţie în ceea ce priveşte situaţia migranţilor blocaţi la frontiera bielorusă. La sfârşitul lunii septembrie, Amnesty Internaţional a difuzat o investigaţie cu imagini din satelit, care arată cum autorităţile poloneze împing cu forţa şi în mod ilegal un grup de 32 de refugiaţi afgani către partea bielorusă a graniţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe