Politolog: Candidatura lui Iohannis era pentru salvarea soldatului Ciucă, care se află într-o situaţie destul de proastă

Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă (Epoch Times România/presidency.ro)
Andrei Pricopie
27.09.2024

Politologul Cristian Pîrvulescu a comentat, într-o intervenţie la Digi24, ieşirea preşedintelui Klaus Iohannis în plin scandal privind legea pe care liberalii i-au făcut-o cu dedicaţie ca să poată candida la Senat fără să-şi dea demisia de la Cotroceni.

Jurnalist: Nu se aşteptau liberalii la această trădare, spun unii, din partea preşedintelui Iohannis - această dezicere de legea pentru care ei s-au luptat foarte mult, şi acum preşedintele spune: nu mă interesează, nu vreau această lege, nu îmi trebuie această lege.

Cristian Pîrvulescu: Dacă s-au luptat atât de mult, poate trebuiau să lupte şi cu ceva mai multă raţiune, pentru că modul în care au făcut-o a fost absolut dezorganizat. Eu nu vedeam altă ieşire decât aceasta pe care preşedintele a anunţat-o de la New York în declaraţia de presă. Altfel spus, era compromiţător să se continue câtă vreme înţelegerea cu PSD pare să fi căzut. E un foarte bun moment să vedem cum se face o analiză politică. Noi avem nişte fapte, nu avem foarte multe elemente care să le pună în legătură şi atunci ar trebui să încercăm să găsim o explicaţie.

Cea mai simplă explicaţie, din punctul meu de vedere şi, de obicei, cea mai bună, este că a fost o înţelegere, nu-i văd pe liberali făcând un pas mai departe. Dacă această înţelegere, din diferite motive, nu a mai ţinut şi s-a ajuns în situaţia în care legea nu mai poate să fie susţinută, este că această lege a fost încuviinţată şi de preşedintele Iohannis. Din câte spune preşedintele Ciucă, cândva în aprilie, ar fi existat o discuţie în trei.

Ulterior, nu ştiu dacă a mai existat această discuţie, dar cert este că eşecul nu obliga decât la o astfel de retragere, iar liberalii cred că fac astfel de afirmaţii pentru că nu prea mai înţeleg pe ce lume trăiesc. Au foarte multe dificultăţi în a gestiona foarte bine, pe de o parte, tensiunile interne, pe de altă parte, relaţiile conflictuale cu adversarii, dar şi cu aliaţii. PSD este în continuare un aliat la guvernare.

Jurnalist: Ne întrebăm ce se va întâmpla în continuare, pentru că preşedintele, fiind întrebat de un alt jurnalist: "altă soluţie juridică pentru candidatura dumneavoastră căutaţi?", a spus: "toate acestea le vom discuta acasă". Aşa că domnia sa nu a negat ideea de a candida, dar nu cu această lege, şi atunci ne întrebăm cum ar putea candida? Aşteaptă decizia de la Biroul Electoral Central?

Cristian Pîrvulescu: Decizia nu va rezolva problema contestaţiei. Într-o emisiune îl întrebam pe cel care pare să fie autorul acestui amendament, pe domnul Fenechiu, şeful senatorilor PNL, de ce nu a acceptat de la început punctul de vedere al Consiliului Legislativ, care consideră că nu-i nevoie de o modificare a Legii electorale. Or, domnia sa a spus că este convins de constituţionalitatea unei astfel de candidaturi, dar că ar exista contestaţii, contestaţii care ar fi judecate foarte târziu, deci care ar împiedica o astfel de candidatură.

Eu cred că acele contestaţii electorale sunt judecate cu celeritate, dar n-are importanţă, cert este că se tem că vor exista contestaţii şi după decizia Biroului Electoral Central, care nu este în niciun fel constrângătoare, sunt decizii de interpretare. Vor exista contestaţii care vor trebui să fie judecate de instanţe. Aşa că singura formă pe care o văd posibilă în momentul de faţă este o candidatură independentă în afara listelor de partid.

Jurnalist: Este posibilă demisia sau rămâne în funcţie?

Cristian Pîrvulescu: Nu presupune în niciun fel demisia. Sunt două lucruri care trebuie înţelese: 1. În acelaşi timp, nu pot fi exercitate două funcţii, cea de preşedinte şi de senator, dar schimbul se face în aceeaşi zi, şi, din punctul meu de vedere, n-ar fi decât o problemă de timing şi se poate stabili că se preia funcţia de preşedinte înainte de începerea sesiunii parlamentare. 2. Preşedintele nu poate fi membru al unui partid politic pe durata mandatului său, dar poate să candideze independent.

Jurnalist: Ar fi o premieră în România ca un preşedinte în funcţie să candideze independent.

Cristian Pîrvulescu: Ar putea, nu sunt convins că se va întâmpla, pentru că riscul de a trece prin situaţia de a fi contestat, de a ajunge apoi din nou în instanţe, eventual la Curtea Constituţională...

Jurnalist: Are curajul Klaus Iohannis să candideze?

Cristian Pîrvulescu: Ar trebui cam 50.000 de voturi pentru un loc de senator. Nu cred că ar fi o problemă aceasta şi cred că PNL ar face tot posibilul. Dar revin, de ce această candidatură? Eu nu cred că această candidatură a fost cerută de Klaus Iohannis, era o candidatură de salvare a soldatului Ciucă, care se află într-o situaţie destul de proastă şi cele câteva procente, 10-15 procente de încredere pe care le mai are preşedintele Iohannis puteau fi transferate către candidatul Ciucă. Acum, dacă candidează ca independent, nu mai poate face acest lucru, poate spera ca ulterior, şi, în funcţie de rezultate, să devină preşedinte al Senatului. Nu ştiu dacă neapărat aceasta este intenţia preşedintelui.

Jurnalist: Soldatul Ciucă vede acum înjumătăţit scorul şi şansele de a ajunge în turul doi sunt minime după această ieşire a lui Klaus Iohannis, potrivit surselor din PNL. Ce se întâmplă cu coaliţia, pentru că vedem un preşedinte care nu spune nici da nici nu continuării coaliţiei, Marcel Ciolacu, care le bate obrazul liberalilor că i-a dus pe liste comune în Parlamentul European, după ce Nicolae Ciucă spunea că el nu mai vede o continuare...

Cristian Pîrvulescu: Nu mai vede după alegeri, iar după alegeri, aşa cum explica şi preşedintele, şi cum ştie toată lumea, se fac alte calcule. Depinde foarte mult de situaţie. Dacă PSD obţine 40%, cu ajutorul UDMR şi minorităţilor are majoritate şi nu are nevoie de PNL, dacă obţine mai puţin, va fi mai complicat.

Acum, ceea ce este marca preşedintelui Iohannis în al doilea mandat este asigurarea stabilităţii politice. Căderea guvernului acum ar face ca această realizare, aşa cum o consideră preşedintele, acest exemplu în zona aceasta de stabilitate, să nu mai funcţioneze. La primul eşec electoral coaliţia se prăbuşeşte. Intrăm în scenariul bulgar. Riscul ca apoi să-l vedem reprodus în 2025, pe parcursul anului, este pe de altă parte foarte mare, în ipoteza în care, spre exemplu, un candidat independent, Mircea Geoană, devine preşedinte fără sprijinul unui partid puternic şi atunci vom vedea tensiunile pe care le ştim între preşedinte şi guvern şi instabilitate guvernamentală. Poate, nu e nimic sigur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor