Politico presează Facebook să aibă o politică mai accentuată pro-vaccinare

Doză de vaccin COVID-19
Doză de vaccin COVID-19 (ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)

Ca parte a ceea ce numeşte lupta împotriva dezinformării şi efortul de încurajare a responsabilităţii, gigantul Facebook a impus limite publicităţii politice în timpul alegerilor SUA din noiembrie 2020.

Însă de atunci a uitat să le ridice.

Deoarece anunţurile de la oficialii aleşi sunt interzise în totalitate, Facebook blochează notificările de rutină de la autorităţi - ca fiind politice - iar acest lucru include unele dintre reclamele şi mesajele cu privire la disponibilitatea şi eficacitatea vaccinurilor COVID-19.

Citiți și Merkel: pandemia nu se va sfârşi până când întreaga lume nu va fi vaccinată

Politica publicitară a Facebook a restricţionat postările autorităţilor din domeniul sănătăţii şi activiştilor pro-vaccin care promovează vaccinarea în masă în SUA, susţine un articol al Politico, deşi acest lucru este infirmat de politica oficială a Facebook, gigantul social propunându-şi să favorizeze vaccinarea.

Cu toate acestea articolul, care analizează publicitatea interzisă din septembrie anul trecut, relevă faptul că mesajele „plătite” de la cel puţin 110 organizaţii care vizează creşterea gradului de conştientizare cu privire la vaccinuri sau informaţii privitoare la centrele de vaccinare au fost marcate ca politice şi trimise în registrul de mesaje politice al Facebook.

Potrivit raportului, furnizorii de publicitate au opţiunea de a face apel, dar procedura poate consuma foarte mult timp.

Citiți și Medicul şef al OMS aruncă bomba: "Nu există dovezi că vaccinul COVID previne transmiterea"

Dată fiind evoluţia politicii privitoare la reclame a companiei, experţii în sănătate publică citaţi de Politico pun presiune şi mai mare pe gigantul social media, spunând că au îndoieli că Facebook poate fi o sursă de informaţii viabilă în timpul pandemiei.

„[Restricţiile] au făcut foarte dificil efortul municipalităţii noastre de a transmite rezidenţilor informaţii importante cu privire la înregistrarea pentru vaccinare şi actualizările legate de Covid-19”, a declarat administratorul executiv al oraşului Orlando, statul Illinois. „Este nedrept.”

De asemenea, Facebook este acuzată că marchează greşit mesajele postate de instituţiile şi guvernele UE ca fiind politice, deşi multe dintre ele sunt legate de pandemia COVID-19 şi de Brexit.

Citiți și OMS schimbă în tăcere definiţia imunităţii de turmă

Anterior, Facebook a recunoscut că unele reclame au fost identificate greşit şi a spus că două reclame de la Centrele pentru Controlul Bolilor şi din Departamentul de Sănătate Publică din Forsyth County, NC au fost permise.

„Deşi am întrerupt temporar reclamele pe probleme sociale, alegeri sau politică, continuăm să permitem reclamele despre COVID-19 care promovează eficacitatea vaccinului”, a declarat compania într-un comunicat.

Pe fondul eforturilor de vaccinare în masă, presiunea publică asupra Facebook şi a altor platforme de reţele sociale - de a reduce dezinformarea - a crescut. La rândul său, Facebook susţine că ia măsuri pentru a încuraja informaţii competente despre vaccinuri, cum ar fi oferirea de credite publicitare gratuite anumitor organizaţii de sănătate publică.