Politicianism în armata SUA: Colonel de puşcaşi marini care a cerut tragerea la răspundere pentru dezastrul din Afganistan, băgat în arest

Locotenent-colonelul Stuart Scheller din corpul puşcaşilor marini americani
Locotenent-colonelul Stuart Scheller din corpul puşcaşilor marini americani (Captură video)

Un colonel al corpului de puşcaşi marini care a îndrăznit să critice conducerea militară superioară cu privire la gestionarea retragerii trupelor americane din Afganistan a fost arestat, potrivit rapoartelor.

„Tot ce a făcut fiul nostru a fost să pună întrebările pe care le punea toată lumea, dar erau prea speriaţi pentru a rosti cu voce tare”, a declarat pentru Task & Purpose tatăl locotenentului colonel Stuart Scheller, Stu Scheller Sr. „El cerea tragerea la răspundere. De fapt, cred că el chiar a cerut scuze publice pentru că s-au făcut greşeli, dar ei nu au putut face acest lucru, ceea ce este uluitor”.

Scheller a publicat pentru prima dată un videoclip pe contul său personal de Facebook pe 26 august criticând retragerea din Afganistan. Gestul a provocat reacţii adverse. Apărând acel videoclip, el a publicat un alt clip în care spunea că solicită „tragerea la răspundere a superiorilor mei” pentru „greşelile evidente care au fost făcute”.

„Nu spun că putem reface ceea ce a fost distrus. Tot ce am cerut a fost acceptarea răspunderii, ca oamenii să comenteze ceea ce am ridicat în discuţie şi să spună: 'Da, s-au făcut greşeli'”, a spus Scheller la acea vreme, anunţând că demisionează.

Videoclipul iniţial al lui Scheller a fost postat în ziua în care 13 militari americani şi peste 100 de afgani au fost ucişi într-un atac lângă aeroportul internaţional din Kabul.

„A avut ordin să păstreze tăcerea şi i-au cerut să nu vorbească”, a spus tatăl colonelului Scheller. „A făcut-o şi l-au arestat. Nu ştiu ce vor face cu el".

Un purtător de cuvânt al Comandamentului pentru Instruire şi Educaţie al Puşcaşilor Marini a declarat într-un comunicat că Scheller este „în prezent în arest preventiv” în aşteptarea audierii preliminare.

„Ora, data şi locul procedurilor nu au fost stabilite. Locotenentului colonel Scheller i se vor respecta toate procedurile de drept”, scrie în declaraţie.

„Am avut veterani din Vietnam care m-au contactat pentru a-l aplauda pentru curajul său, deoarece şi ei vor să ştie: a meritat totul?” Scheller senior a continuat. „A cerut asumarea răspunderii şi onestitate de la superiori, asta era tot ce cerea. Iar Corpul Puşcaşilor Marini ce a făcut? L-au băgat în închisoare”.