Poliţia foloseşte gaze lacrimogene din nou în Hong Kong

“Nu vor fi învingători la sfârşitul acestei revoluţii dar vă rugăm să fiţi martori la ea”
“Nu vor fi învingători la sfârşitul acestei revoluţii dar vă rugăm să fiţi martori la ea” (May James/HKFP)

Poliţia a folosit gaze lacrimogene duminică pentru a dispersa mii de protestatari anti-guvernamentali, care s-au adunat într-un parc din centrul Hong Kong-ului.

Mulţimea s-a răspândit ulterior pe străzi, ridicând baricade şi pictând sloganuri pe clădiri.

Cu o prezenţă masivă în timpul mitingului din parc, Poliţia a intervenit prompt când demonstraţia s-a transformat într-un marş improvizat. Câteva unităţi de poliţie în echipament anti-revoltă au fost văzute alungând protestatarii şi operând mai multe arestări.

Un camion cu tunuri de apă s-a deplasat pe străzile centrale, flancat de un jeep blindat, dar nu a fost folosit.

Organizatorii au solicitat iniţial o autorizaţie pentru un marş, dar Poliţia a acceptat doar un miting static în parc, spunând că marşurile anterioare au devenit violente.

Odată ce protestatarii s-au revărsat pe străzi, unii dintre ei, purtând îmbrăcăminte neagră, au baricadat străzile cu umbrele şi mobilier stradal, au scos pavele din trotuar şi au spart semafoarele.

Poliţia a anunţat într-o declaraţie că doi ofiţeri de legătură ai comunităţii poliţieneşti au fost atacaţi cu bastoane de lemn şi au fost răniţi la cap. Au mai spus că unii protestatari au aruncat sticle de apă către ofiţerii care desfăşurau o operaţiune de „oprire şi căutare”.

Manifestarea, intitulată „Asediul universal împotriva comunismului”, a fost cea mai recentă dintr-o serie de proteste împotriva guvernului comunist de la Beijing, începute în iunie, când locuitorii oraşului au ieşit în stradă pentru a-şi exprima dezaprobarea faţă de un proiect de lege a extrădării.

Protestele s-au extins de atunci şi acum includ cereri de vot universal şi o anchetă independentă în ceea ce priveşte abuzurile comise de poliţie împotriva demonstraţiilor.

Într-o aparentă tactică nouă, poliţiştii s-au prezentat în prealabil în echipamente anti-revoltă, ofiţerii efectuând operaţiuni de „oprire şi căutare” în apropierea demonstraţiilor.

La 1 ianuarie, un marş de zeci de mii de oameni s-a încheiat după ce Poliţia a tras gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimile.

Autorităţile din Hong Kong au arestat peste 7.000 de oameni, mulţi fiind acuzaţi de revoltă, lucru care le poate aduce pedepse cu închisoarea de până la 10 ani. Nu este clar câţi sunt încă în arest.

Furia a crescut de-a lungul lunilor din cauza percepţiilor că Beijingul şi-a întins tentaculele asupra oraşului, care a fost predat Chinei de către Marea Britanie în 1997.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe