"PNL a apăsat butonul şi s-au detonat": România n-a absorbit nici măcar un euro din exerciţiul financiar 2021-2027

Emisiunea "Bună, România"
Andrei Pricopie
27.09.2024

Cum se explică atacul concertat al liberalilor la adresa PSD pe teama fondurilor europene? Este legat de refuzul social-democraţilor de a susţine la vot legea care i-ar fi deschis calea lui Klaus Iohannis către un post de senator fără să fie nevoit să-şi dea demisia din funcţie? Dar, dincolo de toate jocurile politice, este adevărat că România nu a atras niciun ban din exerciţiul financiar 2021-2027?

Răzvan Zamfir: Am citit puţin mai devreme postarea domnului Siegfried Mureşan, care spune că PSD-ul ăsta n-a fost în stare să atragă niciun fel de fond european. N-au luat niciun ban, că prim-ministrul Marcel Ciolacu a blocat absorbţia fondurilor europene. Acest lucru e adevărat sau fals?

Marian Rasaliu (PSD): Domnul Siegfried Mureşan ar trebui să ne spună ce-a făcut pentru ţară din acest post de parlamentar european şi să lase guvernul să-şi vadă în continuare de treabă.

Răzvan Zamfir: Ce a făcut Siegfried Mureşan pentru România e un alt subiect. Subiectul actual este: s-au atras bani din exerciţiul financiar 2021-2027?

Marian Rasaliu: Bineînţeles, toată povestea este legată de refuzul PSD de a vota o lege pentru un singur om (referire la legea Iohannis - n.r.).

Răzvan Zamfir: Şi cum verificăm câţi bani au fost atraşi?

Marian Rasaliu: De ce n-a venit domnul Siegfried Mureşan acum o săptămână, două, trei?

Răzvan Zamfir: Da, domnule, că are legătură reacţia asta cu atitudinea PSD-ului faţă de legea propusă de PNL-işti, e clar. Pot să accept. Dar acum pe mine mă interesează dacă e adevărat.

Alexandru Kocsis (Forţa Dreptei): Să ştiţi că asta este postarea sau declaraţia domnului Siegfried Mureşan, dar el a luat datele din raportul Consiliului Fiscal, legat de bugetul general consolidat. Raportul Consiliului Fiscal spune că nu s-a atras nici măcar un euro din sumele care revin României din fondurile structurale şi de coeziune din exerciţiul financiar 2021-2027. Deci noi suntem la jumătatea acestui exerciţiu financiar. Raportul Consiliului Fiscal spune asta, nu Siegfried Mureşan, nu altcineva.

Adică PSD-ul ar trebui să răspundă la aşa ceva. De ce domnul Câciu, care a făcut praf tot bugetul când se afla la Finanţe, acum s-a dus la Fondurile Europene şi face praf şi fondurile europene? De fapt nu le face praf, că nu absoarbe nimic. Este zero barat acolo. Tot ce înseamnă investiţii publice anul acesta, să ştiţi că s-au făcut doar din PNRR, nu din fondurile naţionale, nu din fondurile structurale şi de coeziune.

Răzvan Zamfir: Deci sunt două tipuri de fonduri europene, cele clasice, mă rog, cum se numesc ele, structurale şi de coeziune şi cele din PNRR. Deci, domnule Rasaliu, revin la dumneavoastră. Sunteţi sigur că România a atras ceva din fondurile structurale de coeziune 2021-2027? Sau dumneavoastră faceţi trimitere la PNRR? Că sunt chestiuni diferite.

Marian Rasaliu: Eu fac trimitere la toate afirmaţiile astea tendenţioase ale colegilor de la PNL şi fac trimitere la faptul că aceştia, dacă aveau într-adevăr o problemă legată şi îi durea foarte tare ce se întâmplă...

Răzvan Zamfir: Să luăm informaţia de la domnul Kocsis şi să cităm atunci Consiliul Fiscal? Lăsaţi-i pe PNL-işti în pace. Consiliul Fiscal zice că n-aţi atras niciun euro din fondurile structurale 2021-2027.

Ştefan Pălărie (USR): Sunt oripilat unde a ajuns conversaţia. Pe de o parte, dl Rasaliu se chinuie să găsească argumente. Dar vă spun că indiferent cât o să caute, o să găsească această realitate. Niciun ghid de finanţare nu cred că a fost lansat pe niciun program sectorial de coeziune din exerciţiul financiar 2021-2027.

România a ajuns să implementeze fondurile europene prin această extensie, această pardonare a României care are nevoie de N plus 2, N plus 3. Am ajuns la N plus 3. Deci trebuie încă 3 ani pe lângă exerciţiul bugetar european ca noi să putem să absorbim fondurile europene date. Degeaba se chinuie PSD-ul să explice sau să o îmbrobodească cu domnul Boloş. Ăsta e adevărul.

Răzvan Zamfir: Ce zice Lucian Romaşcanu, care are şi cifre - sunt foarte departe de adevăr, ca să nu le zic minciuni - cu trimitere la ce am citat noi puţin mai devreme din postarea domnului Siegfried Mureşan. Romaşcanu spune: noi suntem cu absorbţia pe exerciţiul financiar trecut la 90 şi ceva la sută. Dar eu am în faţă declaraţia efectivă a Consiliului Fiscal.

Ştefan Pălărie: Domnul Romaşcanu vorbeşte de exerciţiul financiar trecut, e cel de până în 2021 plus 3. Exact ce vă povesteam. România a avut nevoie de încă 3 ani suplimentari ca să închidă măcar programele care ar fi trebuit să înceapă în 2017. Ultima idee. Vedeam că e oripilantă conversaţia, pentru că PSD-ul se chinuie să îmbrobodească un răspuns pe care n-are cum să-l dea, pentru că informaţia este corectă, iar Consiliul Fiscal nu se joacă vreodată cu cuvintele, mai ales ca e format din economişti de reputaţie chiar internaţională.

Acum, e amuzant într-adevăr că pe metafora asta recentă, nefericită, PNL-ul a apăsat butonul şi s-au detonat aproape simultan, în pagini pe Facebook, atacuri vitriolante împotriva PSD-ului. Or, această realitate nu e de ieri de astăzi. Această situaţie, faptul că n-au fost eliberate ghidurile, n-au fost date drumul la programul de implementare, faptul că am fi putut să începem să utilizăm alte 30 de miliarde de euro din banii alocaţi României pe exerciţiul financiar de care vorbim, 21-27 este o altă realitate.

Radu Buzăianu: O grămadă de bani pe care noi nu îi accesăm acum dintr-o neputinţă. Şi acum vă întreb, domnule Guran, că am în faţa datele de la Consiliul Fiscal, unde este stabilitatea aia pe care trebuie să ne menţinem? Pare că exact asta trebuie să nu facem, să nu rămânem în stadiul acestei stabilităţi.

Virgil Guran (PNL): Uite, eu vă dau un exemplu concret, că ştiţi foarte bine, toată lumea ştie că dacă funcţionează economia, lucrurile merg în ţară şi nivelul de trai se ridică. Există o măsură pentru societăţile particulare, pentru dotarea cu utilaje. La 1 iulie s-a aprobat multă dotare şi au trecut 2 luni, aproape 3 luni şi nu s-a dat drumul la această măsură. Sunt societăţi care au banii blocaţi în cont... care au comandat utilaje şi vin utilaje şi nu s-a rezolvat.

Deci, vă daţi seama că motorul economiei în momentul de faţă, din anumite puncte de vedere, este blocat pentru că la minister acolo, unde conduce domnul Câciu sunt probabil nişte funcţionari care tergiversează lucrurile şi uitaţi, aşa nu absorbim fonduri. Concret, eu vă dau un exemplu concret, nu pe poveşti, că ne uităm la Consiliul Fiscal. De ce nu se dă drumul odată ca să funcţioneze lucrurile astea? Asta mă întreb.

Îi dau un răspuns şi domnului Pălărie. Într-o coaliţie, că asta n-au înţeles colegii noştri de la USR atunci, într-o coaliţie întâi se discută în interior şi am discutat lucrurile astea în interior. Când vezi că nu mai merge, într-adevăr ieşi şi spui nişte lucruri, pentru că nu vrei să fii vinovat de ceva ce n-ai greşit. Însă USR-ul atunci ieşea şi spunea înainte de a se discuta, să se repare sau nu să se repare, da?

Şi uite că s-a ajuns la o ceartă pe dreapta şi tot timpul se continuă această ceartă pe dreapta şi nu reuşim odată să fie o dreaptă puternică în România, să existe o alternativă la ceea ce înseamnă stânga. Asta este problemă noastră. Când avem o stângă puternică şi o dreaptă puternică, o să avem o democraţie reală. Dar pe dreapta ne tot frământăm, ne tot certăm.

Marian Rasaliu: PSD a fost soluţia la momentul respectiv când a intrat la guvernare şi aici colegii de la PNL ar trebui să recunoască lucrul acesta şi să fie cât se poate de corecţi. Pe de altă parte, când vorbim de o dreaptă puternică sau de o stângă puternică, vorbim la nivel de principiu, trebuie să existe un partid lider. În momentul de faţă nu văd în zona de dreapta un partid lider, având în vedere faptul că PNL-ul se coboară într-atât de jos încât să promoveze o lege pentru o singură persoană.

Răzvan Zamfir: Haideţi, domnule Rasaliu, dar când a făcut-o PSD-ul a fost bine?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor