Ploaie de stele căzătoare în acest weekend

Ploaie de meteoriţi.
Ploaie de meteoriţi. (Ethan Miller / Getty Images)

O ploaie de meteoriţi provenind dintr-un asteroid va putea fi văzută în acest weekend în cadrul unui fenomen celest denumit de astronomi ”Geminide”, relatează Mediafax.

Spre deosebire de ploile de meteoriţi obişnuite, aceasta nu va conţine bucăţi dintr-o cometă, ci dintr-un asteroid, fenomen singular în acest an, potrivit American Meteor Society. Spre deosebire de asteroizi, care sunt alcătuiţi din metale şi roci, cometele sunt formate din gheaţă, praf, roci şi compuşi organici.

Fenomenul din acest weekend, cunoscut şi sub numele de ploaie de stele căzătoare, se datorează fragmentelor cosmice provenite dintr-un corp ceresc denumit 3.200 Phaeton. Astronomii precizează că pe parcursul fenomenului vor cădea între 60 şi 80 de stele căzătoare pe oră.

Astronomul american Bill Cook susţine că Geminidele sunt de departe cele mai masive fenomene cosmice, de vreme ce provoacă de peste 500 de ori mai mult praf cosmic decât celelalte fenomene celeste.

”Din toată cantitatea de resturi meteorice prin care Terra trece în fiecare an, Geminidele sunt de departe cele mai masive. Dacă se adună cantitatea de praf din fluxul Geminidelor, ea depăşeşte toate celelalte fluxuri de praf meteoric de până la 500 de ori”, a precizat astronomul american.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”, particulele de praf care se vor desprinde din spaţiul cosmic se vor aprinde la contactul lor cu atmosfera terestră, lăsând urme luminoase pe cer – aşa numitele stele căzătoare.

De vreme ce ploaia de stele din acest weekend va fi provocată de fragmentele unui asteroid care provine din constelaţia Gemenii (Gemini), fenomenul va primi numele de Geminide.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură