Platforma Gab atacată cibernetic, mii de conturi afectate, hackerii promit să publice conversaţii, date

Presa de stânga din SUA încearcă să dea o conotaţie pozitivă atacului, motivând că a obţinut informaţii despre "neo-nazişti".
(Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images)

Gab, platforma alternativă social media, care a înregistrat o creştere masivă a numărului de utilizatori după ce giganţii hi-tech din SUA au început să cenzureze şi să blocheze conturi asociate cu vocile conservatoare, a fost atacată cibernetic.

Autorii furtului au promis că vor lansa o mulţime de informaţii despre conturile şi conversaţiile utilizatorilor Gab, inclusiv parole, postări private şi mesaje.

Grupul de hacking autodenumit „DDoSecrets” afirmă că a obţinut 70 de Gb de date de pe Gab, pe care le vor publica, numind incidentul „Gableaks”.

Printre „postări private, profiluri de utilizatori, parole”, se numără date ale unui cont despre care se afirmă că ar fi al lui Donald Trump -precum şi contul CEO al Gab, Andrew Torba.

Cofondatorul DDoSecrets, Emma Best, a declarat pentru Wired că datele „conţin cam tot ce există pe Gab, inclusiv date despre utilizatori şi postări private, tot ceea ce are nevoie cineva pentru a efectua o analiză aproape completă a utilizatorilor şi conţinutului Gab”.

În ciuda caracterului evident ilegal al incidentului, presa de stânga din SUA încearcă să înfăţişeze acţiunea drept legitimă şi îndreptată împotriva "extremei drepte", legând-o de incidentul din 6 ianuarie, când mai mulţi protestatari din Washington au pătruns ilegal în clădirea Capitoliului, cauzând distrugeri. Incidentul, controversat pentru lipsa de reacţie a poliţiei, a făcut 5 victime, inclusiv în rândul forţelor de ordine.

„Este o altă mină de aur pentru oamenii care vizează miliţiile, neo-naziştii, extrema dreaptă, QAnon şi tot ceea ce înconjoară 6 ianuarie”, a declarat Emma Best pentru publicaţia Wired.

Gab a lansat o declaraţie anunţând că este „conştient de o vulnerabilitate” pe platforma sa, susţinând că a remediat-o.

CEO-ul Gab a acuzat Wired că „este în contact direct cu hackerul şi [îl] asistă în mod esenţial în eforturile sale de a ne calomnia compania şi de a ne vătăma utilizatorii”.

Torba i-a etichetat pe cei din spatele acţiunii drept „demoni bolnavi mintal transgenderi”, sugerând în continuare că sunt „aceiaşi oameni” care „i-au vizat pe ofiţerii de aplicare a legii şi membrii familiei lor vara trecută”, referindu-se la incidentele din lunile de vară ale anului 2020 când SUA a fost scena unor demonstraţii violente ale stângii radicale. Violenţele au fost sprijinite în repetate rânduri de liderii democraţi, inclusiv preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi şi actualul vicepreşedinte american Kamala Harris.

Pe lângă Trump, hackerii susţin, de asemenea, că au obţinut parolele contului lui Alex Jones de la Infowars, al parlamentarului american Marjorie Taylor Greene şi CEO-ul MyPillow, Mike Lindell, toţi fiind influenceri conservatori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe