Pîslaru, anunţ important: UE vrea să dea României 60 de miliarde de euro. Dar suma vine cu condiţii stricte

Comisia Europeană propune, în noul Cadru Financiar Multianual 2028–2035, o alocare iniţială de 60 de miliarde de euro României, însă această sumă vine la pachet cu o serie de condiţii stricte, a atras atenţia, pe pagina sa de socializare, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dragoş Pîslaru.
"60 miliarde de euro pentru România. O nouă şansă de dezvoltare. În acest weekend m-am aflat din nou la Bruxelles, alături de Delia şi Traian — colegii noştri de la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, specializaţi în politică de coeziune. Împreună ne-am uitat în detaliu la noul Cadru Financiar Multianual 2028–2035, propus recent de Comisia Europeană", a declarat Dragoş Pîslaru.
Ce aduce nou acest cadru?
- Fiecare stat membru va avea un plan naţional unic, în stilul PNRR, cu obiective clare şi reforme asumate.
- În paralel, vor exista fonduri suplimentare accesate competitiv la nivel european.
- României i se propune o alocare iniţială de 60 miliarde de euro.
"O sumă bună la prima vedere, dar care vine cu condiţii stricte: trebuie să fim bine pregătiţi, foarte clari în priorităţi şi capabili să livrăm rezultate. Şi avem încă multe necunoscute de lămurit în interesul României", a subliniat Dragoş Pîslaru.
Şeful Fondurilor Europene a explicat că urmează luni importante:
- în toamnă încep poziţionările oficiale ale Consiliului şi Parlamentului European;
- tot în toamnă România trebuie să aibă deja poziţia sa definită
- în 2026 este aşteptată negocierea regulamentelor;
- astfel încât din a doua jumătate a anului 2027, statele membre să-şi poată trimite planurile spre aprobare;
- iar în 2028 deja am putea avea prefinanţarea după aprobarea planurilor.
"În România, sunt mai multe instituţii-cheie implicate: MAE (pentru coordonare europeană), MFP (pentru buget), MIPE (pentru fonduri), plus ministerele Agriculturii şi Afacerilor Interne. La MIPE, suntem pregătiţi să contribuim activ la conturarea poziţiei României şi la pregătirea noului plan", a transmis Dragoş Pîslaru.
Ministrul a punctat ce este important să înţelegem:
- Nu ne permitem să spunem "terminăm mai întâi cu PNRR şi după mai vedem ce facem".
- Trebuie să fim proactivi, să învăţăm din greşelile trecutului şi să tratăm acest nou exerciţiu cu seriozitate şi viziune.
- Dacă tot reparăm PNRR-ul în ceasul al 12-lea, măcar de data asta să pornim cu temele făcute.
"Mă bucur că am avut două ore de analiză aplicată alături de echipa de la Reprezentanţă şi voi reveni curând cu mai multe detalii despre cum va arăta această nouă generaţie de investiţii europene pentru România. Mulţumiri colegilor mei şi doamnei ambasador Iulia Matei pentru sprijinul excelent!", a conchis Dragoş Pîslaru.