Pfizer vorbeste despre a treia doză de vaccin anti-COVID-19. Moderna deja testează efectele

O doză de vaccin împotriva virusului Wuhan în Bielefeld, Germania, 8 februarie 2021
O doză de vaccin împotriva virusului Wuhan în Bielefeld, Germania, 8 februarie 2021 (Thomas F. Starke/Getty Images)

În ciuda afirmaţiilor că vaccinul său are o eficacitate de 95% în prevenirea formelor grave de infecţie cu virusul Wuhan, compania Pfizer doreşte să studieze efectele pe care le-ar avea o a treia doză, transmite NBC News.

Gigantul farmaceutic Pfizer a anunţat, joi, că studiază efectele celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid la persoanele imunizate în urmă cu peste 6 luni, transmite NBC News.

În interviul acordat NBC News, Albert Bourla, CEO-ul companiei Pfizer, a spus că există speranţa ca a treia doză să crească răspunsul imun şi mai mult, oferind o mai bună protecţie în faţa noilor tulpini apărute pe măsură ce virusul Wuhan se transformă genetic.

„Credem că a treia doză va creşte răspunsul imun de 10 până la 20 de ori”, a declarat Bourla.

Noul studiu va monitoriza siguranţa şi eficacitatea celei de-a treia doze la două grupe de vârstă: între 18 şi 55 de ani şi, respectiv, între 65 şi 85 de ani.

În cadrul studiului, participanţii au primit două doze de vaccin la distanţă de trei săptămâni. În prezent, este recomandată respectarea aceluiaşi interval. A treia doză va fi similară celor primite de participanţi anul trecut.

Pfizer plănuieşte să înceapă şi testarea unei versiuni modificate a vaccinului pentru a descoperi dacă este eficientă împotriva variantei sud-africane a virusului Wuhan.

Bourla a transmis şi ideea unui vaccin anti-COVID anual, după tipicul celui pentru gripă: „În fiecare an, e nevoie să te vaccinezi împotriva gripei”. „Va fi la fel în cazul Covid. Peste un an, va trebui să mergi pentru a-ţi face vaccinul anual pentru Covid, pentru a fi protejat”.

Bourla a mai spus că obiectivul companiei este ca în cazul în care şi când apare o altă tulpină, să modifice serul afirmând că o poate face în decurs de 100 de zile.

Moderna, care a folosit o tehnologie similară pentru dezvoltarea propriului vaccin împotriva Covid-19, a anunţat miercuri că a început să studieze de asemenea efectele unei a treia doze şi că a dezvoltat o versiune a vaccinului care să protejeze în cazul variantei sud-africane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură