Persoanele care împiedică împuşcarea urşilor de către autorităţi pot fi amendate cu până la 10.000 de lei

Ursul Arthur
Ursul Arthur (agentgreen.ro)

Orice persoană care împiedică prin orice mijloace intervenţia imediată a autorităţilor în cazul urşilor coborâţi în intravilanul localităţilor poate fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 7.000 şi 10.000 de lei, dacă fapta nu constituie infracţiune, se arată în ordonanţa de urgenţă ce permite împuşcarea urşilor. În plus, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a transmis, joi, că hrănirea urşilor în pădure ar însemna transformarea acesteia într-o fermă de urşi, relatează Digi24.

“Împiedicarea prin orice mijloace a intervenţiei imediate de către orice persoane constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională între 7.000 şi 10.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune. Constatarea şi sancţionarea faptei prevăzute la alin. (1) se realizează de către ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române, respectiv ofiţeri şi agenţi din cadrul Poliţiei Române.”, se arată în Ordonanţa de Urgenţă.

Ordonanţa mai prevede că pot fi împuşcate şi ursoaicele cu pui, doar că în acele cazuri puii vor ajunge într-un adăpost.

“Cei care spun că se pricep cel mai bine la urşi spun că hrănirea urşilor în pădure înseamnă transformarea pădurii într-o fermă de urşi şi generarea automată a unei populaţii şi mai mari. Timpul pierdut cinci ani de zile nu se va recupera în şase luni, cu siguranţă. Pentru noi cel mai important lucru este studiul să vedem unde suntem acum. Pas cu pas lucrurile pot fi rezolvate, dar cel mai important lucru este să ştim unde suntem acum. Am semnat contractul de finanţare şi începem evaluarea pe baze ştiinţifice”, a declarat ministrul.

De asemenea, Tanczos Barna a mai afirmat că OUG-ul privind aprobarea metodelor de intervenţie la urs a suferit câteva modificări faţă de varianta propusă de Ministerul Mediului, adăugând că obiectivul principal este asigurarea securităţii comunităţilor din zonele în care problema a devenit “extrem de gravă”.

“În OUG vorbim strict despre intravilan. Intervenţia rapidă a fost una ineficientă şi s-a rezumat la alungare. Am văzut că sunt localităţi unde nu se mai poate ieşi pe stradă. Aprobarea derogării durează câteva luni”, a explicat ministrul.

Totodată, OUG-ul adoptat miercuri de Guvern mai precizează că sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia se face de orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.

În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenţie procedează la intervenţia prin tranchilizare şi relocarea acestuia. Tranchilizarea va fi efectuată de medicul veterinar. Însă, dacă ursul pune în pericol siguranţa cetăţenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenţie acesta va putea fi ucis. Echipa de intervenţie este condusă de primar/viceprimar şi este formată din jandarm, vânător şi medic veterinar, iar decizia dacă animalul este ucis sau nu aparţine echipei de intervenţie, se mai arată în textul ordonanţei.

Ordonanţa de urgenţă a fost aspru criticată de Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, care susţine că actul normativ care va permite împuşcarea urşilor intraţi în intravilanul localităţilor reglementează o procedură ambiguă, contradictorie, cvasi-inaplicabilă şi eminamente inutilă, care nu numai că nu salvează pe nimeni ci chiar îngreunează salvarea vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor. Mai mult, actul normativ contravine “Directivei Habitate” şi Deciziilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), încalcă principiul constituţional al securităţii juridice, este motivată precar şi absolut tendenţios. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură